Net als bij Windows XP maakt Microsoft ook bij Windows Vista onderscheid tussen een productreeks voor thuisgebruik en een serie voor zakelijke gebruikers. In de reeks Vista-versies voor thuis zitten vier verschillende producten: Windows Vista Starter Edition, Windows Vista Home Basic Edition, Windows Vista Home Premium Edition, en Windows Vista Ultimate Edition. De zakelijke gebruiker heeft de keuze uit drie edities, Windows Vista Professional Edition, Windows Vista Small Business Edition, en Windows Vista Enterprise Edition.

Windows Vista Home Basic Edition is nog het best te vergelijken met de huidige Home Edition en bedoeld voor huishoudens met één pc. Verwachte functionaliteit is de verbeterde Windows zoekfunctie, nieuwe versies van Movie Maker, Photo Library, Windows Media Speler en een versie van Outlook Express met RSS-support. Voor de beveiliging biedt de Home Basic Edition de Windows Firewall, het Beveiligingscentrum (beide bekend van XP SP2), maar ook basic anti-spam, anti-virus en anti-spyware functionaliteit en ouderlijk toezicht waarmee regels gesteld kunnen worden voor het computergebruik door kinderen en de risico's die zij bijvoorbeeld lopen bij communicatie via internet.

Media Center

Windows Vista Home Premium Edition verschilt van de Basic Edition doordat het de volledige functionaliteit van Windows Media Center heeft, waaronder het maken van dvd-video's, hdtv en mogelijk zelfs het rippen van dvd's. Voor gebruik onderweg biedt de Home Premium Edition ondermeer Tablet-PC functionaliteit, een Mobiliteitscentrum en veel nieuwe en verbeterde communicatiemogelijkheden voor het maken van backups over het netwerk, Internet File Sharing, Offline Folders en een synchronisatiemanager voor PC-naar-PC synchronisatie. Windows Vista Premium Edition richt zich op huishoudens met meerdere pc's, notebook-gebruikers, en gezinnen met kinderen.

De meest beperkte Vista is de Starter Edition. Deze wordt alleen verkocht in landen met een zich nog sterk ontwikkelende economie zoals Mexico, India en Indonesië. Net als bij de XP Starter Edition kan deze maar drie applicaties tegelijk draaien, is er wel internet maar geen binnenkomende communicatie en is beveiliging met een wachtwoord niet mogelijk. De Starter Edition is ook alleen in de een 32-bits versie verkrijgbaar.

Zakelijk gebruik

Net als bij XP is een belangrijk verschil tussen de Home Edities en de zakelijke versies, de mogelijkheid van de prof-versies om opgenomen te worden in een domein en centraal beheerd te worden.

Windows Vista Professional Edition is de directe opvolger van de huidige XP Professional. Op netwerkgebied ondersteunt het ook niet-Microsoft netwerk protocols zoals Netware en SNMP, er is Remote Desktop, de IIS Webserver en de mogelijkheid delen van de harde schijf te encrypten met het Encrypted File System (EFS). Pro Standard zal net als de Home Premium Edition gebruik op een Tablet PC ondersteunen.

Nieuw is de Windows Vista Small Business Edition. Behalve alle functionaliteit van Vista Pro richt het zich met een aantal extra's vooral op gebruik binnen kleine bedrijven waarbinnen een grote beheerorganisatie ontbreekt. Vista Small Business Edition biedt daartoe uitgebreide Backup-functies inclusief Shadow Copy waarmee een volledige partitie gecloond kan worden en voor enige tijd bewaard. Een functie die nu al in de serverversies van Windows zit.

Behalve deelname in een domein ondersteunt de Small Business Edition ook het gebruik van een 'Castle' waarmee zonder over een domeincontroller te beschikken, wel gelijkende functionaliteit geboden wordt aan de gebruikers op een lokaal netwerk. Via deze functie kunnen gebruikersaccounts tussen computers gedeeld worden en het maakt het delen van bestanden eenvoudig zonder de beveiliging te moeten opheffen.

Windows Vista Enterprise Edition is geoptimaliseerd voor gebruik in grote ondernemingen. Het zal ondermeer een embedded versie van Virtual PC bieden bijvoorbeeld om upgrade-scenario's te vergemakkelijken, de multi-language user interface (MUI) waarmee verschillende gebruikers van dezelfde machine Windows in een eigen taalversie kunnen gebruiken, en uitgebreide beveiliging van alle data op de computer via de Secure Startup en het versleutelen van de hele harde schijf.

Ultimate editions

Met Windows Vista Ultimate Edition wil Microsoft de beste Windows ooit leveren. Windows Vista Ultimate Edition omvat alle functies van zowel Vista Home Premium als de Vista Pro Editie, maar krijgt extra functionaliteit voor het optimaliseren van de systeemprestaties bij het spelen van spellen via de Game Performance Tweaker, een programma voor het maken van podcasts en een sterke connectie naar een aantal online diensten.

Microsoft wil een aparte online community creëren van gebruikers van de Ultimate Edition en hen toegang geven tot zowel gratis als betaalde content zoals films, muziek, en entertainment software. Vista Ultimate Edition richt zich vooral op gebruikers met een passie voor nieuwe techniek, gamers en studenten.

Vista, voorheen bekend als Windows Longhorn, zal ergens na de zomer van 2006 op te markt te komen.