Bij de editie van vorig jaar reikte Microsoft niet verder dan plaats 116, in de lijst van 500 snelste supercomputers die vanaf 1993 jaarlijks uitgegeven wordt. De HPC server van Microsoft staat in het Shanghai Supercomputer Center en werd pas twee maanden geleden gelanceerd. Door het behalen 180 teraflops/s kwam de server met stip terecht op plaats tien in de lijst.

Onbeduidend

Microsoft is een relatief nieuwe en nog onbeduidende speler op de supercomputermarkt. Het bedrijf bezit volgens IDC maar vijf procent in het marktaandeel van HPC servers. De grootste in op de markt is Linux met 74 procentmarktaandeel, daarna volgt Unix met 21 procent.

Het halen van de lijst is voor Microsoft geen prioriteit. "De belangrijkste discussie draait om productiviteit," aldus Vince Mendillo, directeur van de HPC serverdivisie van Microsoft. "We trachten het beste uit alle technologie te halen om zo de productiviteit op een hoger plan te krijgen voor ICT'ers, wetenschappers, financiële analisten en anderen."

Desktopsupercomputer

In september maakte Microsoft bekend samen met Cray een kleine supercomputer te hebben ontwikkeld, de Cray CX1, in een poging de HPC server naar de desktop te brengen. Cray staat vier keer in de top tien van de lijst van 500 snelste supercomputers. IBM staat nog steeds aan kop, maar de Jaguar van Cray nadert.