De software van het twee jaar geleden overgenomen Tellme wordt breder ingezet. De spraakherkenning van dat bedrijf doet al dienst voor telefoniesystemen, zoals informatienummers van bedrijven en het Amerikaanse telefoonboek 411. Die diensten hebben naar schatting zo'n 40 miljoen gebruikers per maand.

Microsoft roept nu een nieuwe dienst in het leven die beschikbaar is voor smartphones met Windows Mobile 6.5. De Tellme-software wordt daarvoor geïntegreerd in dat besturingssysteem. Gebruikers kunnen dan simpelweg praten om te zoeken op internet, telefoongesprekken te beginnen en tekstberichten te dicteren. Het gaat dus niet alleen om spraakherkenning voor berichten, maar ook voor het bedienen van de telefoon en online-diensten daarop.

Eind 2009

Versie 6.5 van Microsofts besturingssysteem voor mobieltjes moet eind dit jaar op de markt komen. Tot voor kort was de planning nog om de software in het derde kwartaal uit te brengen, maar dat is opgeschoven naar het vierde kwartaal.

Smartphonefabrikanten krijgen nu toegang tot de Tellme-software in Windows Mobile 6.5. Microsoft heeft die aankomende versie en de nieuwe functies daarin al belicht, maar daarbij niets losgelaten over spraakmogelijkheden. Als zoekmachine heeft Tellme als default Live Search van Microsoft zelf. Die gebruikt ook de locatie van de gebruiker via gps of via driehoeksmeting van het gsm-signaal.

iPhone, Android, Blackberry

Concurrent Google biedt al spraakgestuurde zoekmogelijkheden voor mobiele telefoons. In eerste instantie voor de iPhone, maar daarna ook voor het eigen mobiele platform Android.

Eerder liet de Tellme-divisie van Microsoft al weten brood te zien in de ontwikkeling van spraaksoftware voor de iPhone. Dat heeft tot op heden nog niets opgeleverd, hoewel de spraaktak begin vorig jaar wel een alpha-versie heeft gedemonstreerd. Tellme draait wel al op BlackBerry's.