Het Nederlandse aantal stond twee weken terug nog op 57 apps. Maarten Sonneveld van Microsoft Nederland zegt dat de Windows Marketplace met de meer dan 1200 apps totaal op schema zit. Hij benadrukt de zojuist gelanceerde World View. Daarmee zijn de apps-catalogi voor andere landen te zien en te gebruiken.

Het 'internationale' aantal van 1200 is volgens Microsoft dan ook van toepassing op Nederland. Een gebruiker kan inmiddels dus alle wereldwijd beschikbare applicaties naar zijn Windows-telefoon downloaden, reageert Sonneveld op vragen van Webwereld. "Er zijn meer dan 1325 software partijen geregistreerd voor Marketplace en er zullen nog vele apps volgen." Microsofts antwoord op de iTunes App Store van Apple is al sinds september 2008 in de lucht.

Apps nog in de maak

"In Nederland zijn we met diverse contentpartijen in gesprek en er zullen nog vele nieuwe applicaties specifiek voor de Nederlandse markt volgen. Voorbeelden daarvan zijn Veronica TV gids, Rabobank met SMS betalen en online bankieren en de NS met de Reisplanner Xtra applicatie."

Microsofts applicatiewinkel voor mobiele telefoons heeft daarmee in negen maanden een bescheiden groei van het aantal apps geboekt. Eind juni vorig jaar was de opening van de Windows Mobile Marketplace nabij en spiegelde Microsoft 600 apps voor. Bij de uiteindelijke lancering in oktober, tegelijk met de komst van toestellen met Windows Mobile 6.5, ging het om een paar honderd apps. Mid november claimde Microsoft 800 apps aan te bieden via de eigen app store.

Voorsprong Apple

Concurrent Apple heeft twee weken daarvoor de grens van 100.000 apps doorbroken. De maker van de iPhone had bij de lancering van zijn app store in juli 2008 zo'n 500 apps en vier dagen later al 800. Daarvan waren er ruim 200 gratis en meer dan 90 procent kostte minder dan 10 dollar.

Twee maanden later telde de iTunes App Store al 3000 apps, waarvan ruim 600 gratis en nog altijd 90 procent onder de 10 dollar. Negen maanden na de opening van de iPhone-applicatiewinkel ging Apple prat op 35.000 applicaties. Eind september vorig jaar telde het bedrijf 85.000 apps.

Prijsbeleid

Het is niet bekend hoeveel apps voor Microsofts mobiele platform gratis zijn; noch in aantallen, noch in percentages. De Windows-maker zegt die gegevens niet voorhanden te hebben. Hetzelfde geldt voor de gemiddelde prijs van de betaalde apps. Het is dus onbekend hoe het staat met Microsofts streven naar duurdere apps.

Microsoft heeft vóór de komst van zijn app store nog kritiek geuit op de lage prijs van veel iPhone-apps. Het softwarebedrijf heeft in augustus vorig jaar ontwikkelaars aangespoord te gaan voor 'premium apps', dus meer geld te (durven) vragen voor applicaties.

Versplintering

Microsoft heeft zijn app store-applicatie in november bijgewerkt om ook te draaien op de oudere Windows Mobile-versies 6.1 en 6.0. Sonneveld vertelt dat alle apps die het bedrijf via zijn online-winkel biedt, draaien op alledrie die versies.

Toch is er sprake van enige versplintering. Microsoft-medewerker Sonneveld erkent dat er wel een verschil is in het aantal apps voor de verschillende schermresoluties van de diverse toestellen. Om welke aantallen of percentages dat gaat, kan hij niet zeggen.

Het eind dit jaar uitkomende Windows Phone 7 brengt verdere versplintering. Dat besturingssysteem voor smartphones is niet compatibel met voorgangers 6.0, 6.1 en 6.5. Voor het nieuwe platform komt er een bijbehorende Windows Phone Marketplace. Gebruikers krijgen geen toegang tot een app store met niet-compatibele applicaties.