Andy Lees, baas van Microsofts Mobile Communications Business, vertelde de Seattle Post-Intelligencer dat het totale aandeel van Windows Mobile in de wereldwijde markt voor mobiele besturingssystemen wél is toegenomen.

Trage fabrikanten

Volgens Lees zijn de verkoopdoelstellingen niet gehaald omdat enkele apparaten niet op tijd op de markt zijn gebracht. Hij wilde niet aangeven welke dat dan waren. "Dat zou oneerlijk zijn voor de producenten van de toestellen", aldus Lees. Bovendien zijn de afspraken in vertrouwen gemaakt, zegt Lees.

Meer marktaandeel

Het magische streefcijfer van 20 miljoen is het afgelopen jaar herhaaldelijk genoemd door Robbie Bach van Microsofts Entertainment & Devices-afdeling. Volgens Lees heeft de tegenvallende verkoop geen effect gehad op de inkomsten voor Entertainment & Devices in het fiscale jaar, dat eindigde op 30 juni.

Lees haalt graag onderzoeksbureau IDC Data aan, dat berekende dat de verkoop van Windows Mobile relatief sneller is toegenomen dan de gehele markt. Het marktaandeel binnen de smartphones is van ruim 11 procent gegroeid naar iets onder de 13 procent. Het laatste jaar heeft Windows Mobile Blackberry-maker RIM voorbijgestreefd in verkochte eenheden en heeft het meer dan 2 keer zoveel verkocht als Apple. Deze vergelijking gaat overigens enigszins mank, omdat RIM en Apple ook hun eigen hardware produceren.

Open source

De nieuwe versie Windows Mobile 6.1 draait op de HTC Touch Diamond, HTC Touch Pro en de Samsung Omnia, later volgt nog de Sony Ericsson Xperia X1. Ericsson blijft waarschijnlijk ook telefoons verkopen met het concurrerende Symbian-besturingssysteem, dat een marktaandeel van 65 procent heeft.

Nokia is intussen bezig om volledig eigenaar te worden van Symbian, waarna de software als open source beschikbaar zal worden gesteld. Op deze manier hoopt de mobieltjesmaker te kunnen blijven concurreren met open source-systemen van de LiMo Foundation en Google Android.