Reden voor deze uitspraak is zijn bevinding dat Windows prima draait op de XO-laptop, plus de voortslepende problemen van de huidige gebruikersinterface onder Linux.

Twee maanden geleden werd bekend dat Microsoft gereed was met het herbouwen van Windows XP voor de XO. Negroponte uitte zich toen al enthousiast, maar definitieve tests moesten nog worden uitgevoerd. Uit deze tests is gebleken dat XP op de XO een solide gebruikerservaring oplevert".

'Vaag en demoraliserend'

In zijn publiekelijke oproep liet Negroponte daarnaast nog weten dat het tijd wordt dat ontwikkelaars stoppen met kibbelen en de handen ineen slaan.

De uitspraken van de OLPC-topman schoten bij de open-source community echter in het verkeelde keelgat, met name de oproep om over te stappen van Linux naar Windows. Ontwikkelaars noemde de oproep van Negroponte vaag en demoraliserend voor de toekomstige ontwikkeling van Sugar, de gebruikersinterface die op dit moment draait op Linux op XO-laptops, meldt PC World.

'Laptop aantrekkelijker met Windows'

Negroponte deed zijn uitspraken in een bericht op de communitysite van OLPC: "Op dit moment is Sugar allesbehalve perfect en het is noodzaak dat we het doorontwikkelen voor Windows, om de laptop aantrekkelijker te maken". Om dit te bewerkstelligen is de organisatie in gesprek met Microsoft, om Windows als dual-boot te laden op de laptops.

Negroponte: "Onze zwakte ligt op dit moment in onrealistische doelen op het gebied van ontwikkeling en uitvoering. Maar onze missie is nooit veranderd. De missie is het ontwikkelen van laptops die met elkaar verbonden zijn om kinderen in de meest verre en arme locaties in de wereld educatie te brengen. Onze missie is nooit geweest een perfect leermodel te bieden of ons puur te richten op open source. Sugar moet losgemaakt worden van de OS-core en platformonafhankelijk worden gemaakt. Om dit te kunnen doen moeten we meer ontwikkelaars hebben, die meer samenwerken en minder kibbelen."

Vertrek van Bender

Eerder deze week ontstond er al een discussie onder ontwikkelaars over de mogelijke overstap van Linux naar Windows, nadat Walter Bender, president of software and content, plotseling zijn ontslag indiende. Bender wist een flinke aanhang achter zich te scharen in de open-source community door open-source software voor the XO te promoten, ondanks toenemende pogingen om Windowx XP naar de laptop te brengen.

Bender liet weten de organisatie te verlaten om zich meer te kunnen richten op educatieve open-source software en dat hij zou blijven samenwerken met de OLPC community. Gespeculeerd werd echter dat Bender opstapte omdat hij niet blij was met de dreigende overstap naar Windows XP. Negroponte ontkent dit echter stellig.

Ontwikkelaars vervreemd van project

Ontwikkelaars hebben verder laten weten dat Negroponte's visie ten opzichte van Windows niet helemaal zuiver is en dat hij steeds meer afstand creëert tussen zichzelf en de community. C. Scott Ananian schreef o.a. op de website: "Ik ben een groot voorstander van het open houden van de opties van OLPC, voor wanneer het ontwikkelingsteam, waartoe ik zelf behoor, er niet in slaagt om Sugar goed te laten functioneren. Maar door het stellen van vage en demoraliserende doelstellingen voor de toekomst, ben je er alleen in geslaagd de ontwikkelaars verder van je te vervreemden".