De producent van Windows Mobile wil ontwikkelaars warm maken voor de volgende versie. Dat Windows Phone 7 is niet compatibel met Microsofts huidige smartphonebesturingssysteem. Het applicatieplatform voor Phone 7 is de web-multimediatechnologie Silverlight en het van de Xbox afgeleide ontwikkelraamwerk XNA. Microsoft geeft op zijn MIX10-conferentie een proefversie (release candidate, RC) vrij van Silverlight 4.

Silverlight en XNA

Tegelijk met Silverlight 4 RC brengt het bedrijf een bundel van de gratis instapuitvoering (Express) van zijn ontwikkelpakket Visual Studio 2010, een Phone 7 add-in en een emulator voor dat besturingssysteem. Daarnaast is er nog de vroege proefversie (community technology preview, CTP) van interface-designtool Expression Blend en game-ontwikkelpakket XNA Game Studio 4.0. De definitieve versie van Silverlight 4 komt naar verwachting komende maand uit.

Microsoft benadrukt dat met Silverlight en XNA de applicatiecode voor Phone 7 grotendeels gelijk is aan die voor zijn Xbox-spelcomputer en voor Windows. Compatibiliteit met Windows Mobile is geofferd, maar aansluiting op Microsofts andere, huidige, platformen wordt dus wel aangeprezen. Ontwikkelaars beschikken met de nu vrijgegeven tools over de middelen om alvast te beginnen aan applicaties voor de eind dit jaar op de markt komende Phone 7-toestellen.

Verplichte Bing-knop

Diverse hardwareproducenten (waaronder HTC, Samsung en LG, maar ook HP en Dell) hebben al aangekondigd met nieuwe toestellen te komen voor het herziene Microsoft-platform. Zij zullen dat grotendeels wel moeten, omdat de softwaremaker bepaalde minimumeisen oplegt aan smartphones voor zijn nieuwe besturingssysteem. Dat betreft niet alleen vereisten voor snelheid en capaciteit, maar ook het aantal knoppen. Daaronder bevindt zich een zoekmachine-knop, die naar Microsofts Bing leidt.

Naast het nieuwe fundament krijgt het aankomende besturingssysteem voor smartphones ook een geheel nieuw uiterlijk. Dat moet de gebruiksonvriendelijkheid die de voorganger volgens velen kenmerkt, doen vergeten. Windows Mobile 6.5 blijft echter wel voortbestaan, ook na de komst van Phone 7 Series. Microsoft wil het namelijk aanhouden als optie voor lichtere, goedkopere toestellen. Microsoft heeft de langverwachte update van zijn kwakkelende smartphoneplatform in februari onthuld.