Windows Phone heeft een marktaandeel van 9,2 procent in de vijf grootste Europese landen. In zowel Frankrijk (10,8 procent) als Groot-Brittannië (12 procent) kan Microsoft het afgelopen kwartaal zelfs dubbele cijfers tekenen en heeft inmiddels 1 op de 10 smartphone-eigenaren een Windows Phone. Ook in Duitsland, Italië en Spanje doet het mobiele OS het steeds beter, meldt marktmeter Kantar Worldpanel.

Aandeel bijna verdubbeld

Een jaar geleden stond het gemiddelde marktaandeel in Europese topmarkten nog op 5,1 procent. Dat groeide de afgelopen kwartalen al door naar 8,2 procent in mei. Met name BlackBerry (nog slechts 2,4 procent marktaandeel) moet inleveren, terwijl ook de groei van Android is gestokt. Dat besturingssysteem is desondanks nog altijd veruit marktleider met 70,1 procent. Apple’s iOS blijft runner-up met 16,1 procent.

De opmars van Windows Phone is vooral te danken aan Nokia’s goedkopere Lumia-toestellen. “Deze laatste groeigolf van Windows Phone wordt gestuwd door Nokia’s uitbreiding in de low- en midrange-markten met de Lumia 520 en 620-toestellen. Deze modellen doen het goed bij gebruikers tussen de 16 en 24 jaar oud en de groep tussen 35 en 49 jaar oud. Deze sleutelgroepen kijken naar een balans tussen prijs en functionaliteit bij hun smartphone”, concludeert Kantar-analist Dominic Sunnebo.

Update volgt begin 2014

Windows Phone doet het in Europa een stuk beter dan in de Verenigde Staten. In Microsofts thuisland heeft het slechts 3 procent een Windows Phone, een aandeel dat vertrekkend CEO Steve Ballmer deze maand nog “een groeikans” noemde. Toch is ook in de VS een kleine groei zichtbaar, in 2012 stond het aandeel nog op 2,6 procent.

Deze zomer maakte Microsoft wereldkundig dat de grote 8.1-update van zijn mobiele besturingssysteem begin 2014 beschikbaar komt. Tot die tijd zijn er twee kleinere updates van het systeem.