Door verzadiging van de smartphonemarkt gaat ieder besturingssysteem het komende vier jaar moeilijk krijgen, behalve Windows Phone. In 2018 behaalt het systeem een wereldwijd marktaandeel van 7 procent - bijna een verdubbeling van de schamele 3,9 procent die het nu heeft, verwacht IDC.

Microsoft ontspringt de zwanendans

In absolute aantallen zullen naast Windows Phone ook Google's Android en Apple's iPhone (iOS) meer toestellen verkopen, maar beide systemen moeten terrein gaan prijsgeven aan Microsoft, voorspellen de analisten van het internationale analistenbureau.

De reden? Windows Phone gaat enorm profiteren van de aankoop van Nokia en de steun die het gaat vergaren van andere leveranciers. Microsoft kondigde deze week aan zaken te gaan doen met LG, Lenovo en Foxconn. Ook zal de volgende update van het OS minder beperkingen voor toestelmakers kennen, waardoor meer variaties low-end handsets voor markten in armere landen mogelijk worden.

'RIM' wordt RIP

BlackBerry krijgt de zwaarste klappen toegediend. De knappe koppen van IDC hebben weinig vertrouwen in de nieuwe koers van het bedrijf en zien voor komende vier jaar een ruimte halvering van het aantal verscheepte toestellen optreden. Het marktaandeel zakt van 1 procent op dit moment, naar een miezerige 0,3 procent in 2018.

IDC is niet de eerste analistenclub die de loftrompet over Windows Phone steekt. Afgelopen zomer liet een ander onderzoeksbureau al weten dat Windows Phone in 2017 het marktaandeel van Apple's iOS zal benaderen en zelfs bedreigen. Canalys schreef de opkomst van Microsofts besturingssysteem destijds toe aan de allianties van Microsoft met Nokia en Huawei en het ontbreken van Apple's toestellen in het low-end segment van de markt.

(Klik voor groot)