Het pakket met enterprise-mogelijkheden komt in de eerste helft van komend jaar uit. Dat is dus over 6 tot 12 maanden. Concurrent Google heeft eind vorige maand zakelijke beheertools uitgebracht. Bedrijven en beheerders krijgen daarmee verbeterde opties voor zakelijk gebruik van smartphones.

Apps verbieden

Microsofts aankomende enterprise feature pack omvat support voor S/MIME om e-mail te ondertekenen en versleutelen, automatische VPN-activering voor bepaalde apps, en support voor enterprise-WiFi met authenticatie via EAP-TLS.

Verder voegt Microsoft beheerfuncties toe zodat bedrijven de smartphones van hun werknemers beter kunnen beheren. Dit betreft verbeterde policies om functionaliteit op Windows Phone te kunnen beperken of uitschakelen. Dat raakt niet alleen het besturingssysteem zelf, maar ook apps daarvoor; installatie van bepaalde apps valt specifiek toe te staan of juist te weigeren. Ook brengt het enterprise feature pack beheermogelijkheden voor beveiligingscertificaten, waaronder het uitrollen, bijwerken en ook intrekken daarvan.

Update-opeenstapeling

Microsoft wil hiermee bedrijven verleiden om Windows Phone in gebruik te nemen. Daarvoor belooft het nu ook langere support voor zijn mobiele besturingssysteem, te beginnen bij de huidige versie 8. Dat platform wordt voortaan 36 maanden lang ondersteund in plaats van de 18 maanden die het bedrijf tot nu toe hanteerde. Dit betekent dat Windows Phone 3 jaar lang updates en security-fixes krijgt.

De updates zijn wel incrementeel, dus alle voorafgaande patches moeten wel zijn geïnstalleerd voordat een nieuwe kan worden toegepast. Microsoft gaat dus niet aan de verpakte update-verzamelingen, service packs, die het wel voor zijn Windows-clients en-servers uitbrengt.

Via operators en toestelmakers

Het bedrijf vermeldt nog dat de distributie van de incrementele updates voor Windows Phone in handen kan zijn van mobiele operators of toestelfabrikanten. Verder zijn niet alle werelddelen, landen en toestellen gelijk wat betreft het ontvangen van de updates. De beschikbaarheid "kan ook variëren per land, regio en device", stelt Microsoft die bij laatstgenoemde het over de hardwaremogelijkheden van de toestellen heeft.

Dit is ook het geval voor concurrent Android, waardoor dat mobiele besturingssysteem een hoge mate van fragmentatie kent. Apple's iOS krijgt direct van de platformmaker updates en is daardoor meer 'versie-homogeen'. Apple beperkt iOS-updates soms qua functies op oudere iPhones en iPads.