De Windows Phone 7 (WP7) Market Place wordt "open en eerlijk". Dat hebben medewerkers Microsoft zondagavond beloofd tijdens een bijeenkomst voor ontwikkelaars. Het bedrijf uit Redmond gaat luisteren naar developers die een applicatie willen lanceren voor het nieuwe mobiele platform. Met name omdat grote concurrenten als Apple en Google dat niet zouden doen.

Feedback

Zo zou Microsoft naar eigen zeggen veel beter en transparanter omgaan met het goedkeuren van applicaties, en dus beter inspelen op de wensen van ontwikkelaars. Een team van meer dan vierhonderd mensen gaat de applicaties testen. Zij controleren de kwaliteit van een applicatie en controleren of apps voldoen aan de richtlijnen. Anders dan bij de concurrenten, zijn deze richtlijnen met behulp van feedback van de ontwikkelaars opgesteld.

Netwerkaanbieders

Microsoft zegt ook er voor te zorgen dat de netwerkaanbieders minder te zeggen krijgen over de goedkeuring van applicaties. De mobiele providers krijgen wel een eigen winkel in de Market Place, waar ze apps in mogen aanbieden die niet in de wereldwijde Market Place beschikbaar zijn. Het wordt daarnaast mogelijk om applicaties die voor een bepaald bedrijf ontwikkeld zijn buiten de marktplaats om op de telefoon te zetten.

Telefoonrekening

Microsoft belooft tenslotte dat gebruikers die applicaties willen kopen meer flexibiliteit krijgen om te betalen. In de VS is het bij Apple en Google vooralsnog alleen mogelijk om met creditcard te betalen voor een app. In Nederland kan er bijvoorbeeld ook betaald worden via een machtigingssyteem. In de WIndows Phone 7 Market Place kan dat straks ook via de telefoonrekening. Volgens Microsoft zou dit tot meer verkopen moeten leiden, hoe dat zou moeten gebeuren wordt verder niet duidelijk.

Het verdienmodel voor developers is niet anders bij Windows Phone 7. Net zoals bij Apple en Android gaat er 70 procent van de opbrengsten naar de ontwikkelaar.

Mac OS X

Er zijn wel wat beperkingen voor developers die met WP7 aan de slag willen. De ontwikkelapplicatie van het softwarebedrijf draait namelijk alleen op Windows Vista SP2 en Windows 7. Volgens ReadWriteWeb zouden tests uitwijzen dat het problematisch is om de software op een virtuele machine onder bijvoorbeeld Mac OS X te draaien. Dit komt omdat de software een grafische kaart vereist die compatibel is met DirectX 10 of hoger.

Ontwikkelaars die nu tegelijkertijd voor bijvoorbeeld iPhone en Android dezelfde computer gebruiken, moeten een apart systeem aanschaffen als ze ook voor WP7 willen ontwikkelen. Ontwikkelaars voor de iPhone en iPad hadden overigens tot afgelopen donderdag een computer met Mac OS X nodig omdat Apple alleen applicaties tot de App Store toeliet die waren gefabriceerd met Mac-software.