Binnen anderhalf jaar brengt Microsoft zijn op Windows gebaseerde platformen nader tot elkaar. De hiervoor toekomstige updates moeten niet verward worden met reguliere updates. Onder de codenaam ‘Treshold’ wil het bedrijf de software van zijn verschillende platforms vergaand koppelen, onthult Microsoft-watcher Mary Jo Foley van ZDNet. Dat moet dan in het voorjaar van 2015 gaan gebeuren via een gelijktijdige update-ronde voor de drie platformen.

'Geen nieuwe Windows-versie'

Treshold is volgens Foley geen nieuwe Windows-versie. Het is dus ook niet de volgens sommigen aanstaande samenvoeging van Windows Phone en Windows RT. Laatstgenoemde is de Windows 8-variant die draait op ARM-processors, waar Windows Phone 'van nature' al op draait. Alledrie deze Windows-varianten gebruiken dezelfde kernel van Microsofts besturingssysteem.

In plaats van een nieuwe versie refereert de codenaam aan een reeks updates voor op Windows-gebaseerde smartphones, computers plus tablets, en ook Microsofts game console. De Xbox One, Windows 8.x en Windows Phone 8 krijgen meer onderlinge overeenkomsten, in uiterlijk en onder de motorkap.

Hiernaast werkt Microsoft al langere tijd aan een universele app-winkel voor zijn Windows-smaken. Ook wil het bedrijf dat de tools die ontwikkelaars gebruiken voor het maken van apps van de verschillende platformen meer hetzelfde worden.

Treshold moet ervoor zorgen dat 'activiteiten met een hoge waarde' op Windows, Windows Phone en de Xbox allemaal aan elkaar gekoppeld worden. Dit omvat bijvoorbeeld productief werken met Office. Aftredend CEO Steve Ballmer benoemde dit concept in juli al toen hij de ‘One Microsoft’-missie aankondigde bij de onthulling van zijn paleisrevolutie.

Eerst updates in 2014

Voordat Treshold plaatsvindt, kunnen gebruikers in het voorjaar van 2014 zowel de opvolger van Windows 8.1 verwachten (voorlopig Windows 8.1 Update 1 genoemd) alsook Windows Phone "Blue" (of Windows Phone 8.1): de opvolger van het huidige Windows Phone 8.

Lees ook: 5 euthanasie-opties voor Windows