Op de Amerikaanse presentatie van Windows Server 2003 in San Francisco zijn donderdag tweehonderdduizend mensen afgekomen. De nieuwe software bouwt voort op Windows 2000 en is volgens Milo Schaap, de productmanager Windows in Nederland, een stuk evolutie en een stuk revolutie. Schaap: "Het nieuwe serverbesturingssysteem steunt op vier pilaren: productiviteit, betrouwbaarheid, economische rendement en integratie." Volgens Microsoft zijn op alle vier de terreinen verbeteringen doorgevoerd. Zo zou Windows Server 2003 30 procent efficiënter zijn dan NT 4.0. Op het gebied van beveiliging is de invloed van Trustworthy Computing duidelijk merkbaar. Zo staan bij Windows Server 2003 de meeste diensten 'default' uitgeschakeld. Bij Windows 2000 stond nog alles open waardoor 'vergeten achterdeurtjes' kunnen ontstaan. Een ander punt is dat Microsoft 'actief onderhoud gaat plegen op de beveiliging', aldus Schaap.

Versies

Windows Server 2003 is er in vier varianten. Aan de top van het segment staat de 32- en 64-bit Datacenter Edition. De 64-bitversie ondersteunt maximaal 64 processors en 512 GB geheugen. De Enterprise Edition (32- en 64-bit) is bedoeld voor grootschalige bedrijfsinfrastructuren en de 64-bitvariant ondersteunt tot acht processors en 64 GB geheugen. De Standard Edition ondersteunt maximaal vier processors en 4 GB geheugen. De Web Edition is speciaal bedoeld voor het draaien van websites en webtoepassingen. Later dit jaar – waarschijnlijk in de zomer – komt er nog een vijfde variant op de markt bedoeld voor organisaties met maximaal vijftig medewerkers: de Windows Small Business Server 2003.

Ondersteuning

Windows Server 2003 komt exact negen jaar en elf maanden na de lancering van NT. Zo'n tien jaar geleden was Unix nog gemeengoed en waren er op de dag van de NT-lancering nauwelijks applicaties die overweg konden met het serverbesturingssysteem van Microsoft. Dat is nu wel anders. Volgens de softwaregigant zijn er nu al 220 applicaties geschikt voor Windows Server 2003 en loopt dit aantal nog dit jaar op tot ruim tweeduizend. Ook zijn er al ruim tweeduizend systemen getest.