Gebruikers van Windows Server 2008 krijgen anderhalf jaar langer dan gebruikelijk ondersteuning van Microsoft. De producten van de softwarereus krijgen doorgaans vijf jaar gratis onderhoud, maar door het begin deze maand uitgebrachte Windows Server 2012 wordt de support met updates en security-fixes met 18 maanden verlengd.

10 jaar ondersteuning

Microsoft geeft volgens zijn 'ondersteunings-lifecycle' standaard tien jaar ondersteuning. Dat is onderverdeeld in 5 jaar algemene ondersteuning en 5 jaar (betaalde) uitgebreide ondersteuning. Een uitzondering op die vuistregel is dat een pakket volledige support geniet tot 2 jaar na de invoering van zijn opvolger.

Dat betekent in het geval van Windows Server 2008 dat de gratis support nog tot 13 januari 2015 doorloopt en de uitgebreide ondersteuning tot en met 14 januari 2020. Op die datum valt het doek definitief voor het besturingssysteem.

Opvolger heeft slechts 2 edities

Opvolger Windows Server 2012 werd begin deze maand na vier jaar ontwikkeling officieel uitgebracht. De software komt in twee edities: standaard en datacenter. Deze vervangen de zes verschillende uitvoeringen van Server 2008 R2 (release 2).

Later dit jaar komt Microsoft nog met een Essentials-variant die bedoeld is voor het mkb en die de complete bundel Small Business Server vervangt. Van deze nieuwe 'instapserver' is alvast een release candidate te downloaden.