Opvallend aan de nieuwste release candidate 0 (RC0) van Server 2008 is de ingebouwde previewcode van Windows Server Virtualization (WSV), Microsofts langverwachte platform voor virtualisatie. WSV is een aparte rol voor Windows Server 2008 maar - naar het nu lijkt - ook beschikbaar als complete virtualisatieoplossing voor Windows zelf.

De aanwezigheid van WSV in de nieuwe testversie maakt het aannemelijk dat deze code ook in de definitieve versie van Server 2008 aanwezig zal zijn. Na ongeveer een half jaar kan WSV dan geüpdatet worden naar de definitieve versie.

Microsoft heeft veel problemen ondervonden bij het ontwikkelen van WSV (codenaam Viridian). Eerder dit jaar besloot het softwarebedrijf daarom om de technische mogelijkheden ervan terug te schroeven en de introductie Windows Server 2008 uit te stellen.

Media Server

Naast Windows Server 2008 RC0 heeft Microsoft ook de eerste versie van Windows Media Services 2008 uitgebracht.

Windows Media Server is een aanvulling op Windows Server die het product extra geschikt maakt als streamingserver voor multimedia. Windows Media Services maakt Windows Server beter schaalbaar en vooral geschikt als 'fixed-funtion server' voor het streamen van media over het netwerk zoals ook de nieuwe Microsoft Silverlight video.

Windows Server 2008 release candidate 0 is zoals Microsoft zelf zegt, 'een mijlpaal in de ontwikkeling van het nieuwe besturingssysteem'. Hoewel de lancering ervan vaak is uitgesteld, lijkt het nu voor het eerst op schema te liggen voor zijn definitieve lancering. Daarvan heeft Microsoft al eerder gezegd, dat die nu definitief in februari 2008 is gepland.

Druk

Niet alleen zal volgend jaar Windows Server 2008 worden vrijgegeven. Eerder deze week liet het bedrijf al een beperkte groep testers kennismaken met het eerste service pack voor Windows Vista. De eindversie van SP1 voor Vista wordt ook begin volgend jaar verwacht.

Anders dan Service Pack 1 voor Vista, is de nieuwe RC0 van Server 2008 voor iedereen te testen. Microsoft heeft de al langer beschikbare downloads van server 2008 op zijn website, geüpdatet.