In de praktijk betekent dit dat Server 2008 vanaf 1 maart verkrijgbaar is, al kunnen klanten met volumelicenties nu al aan de software komen.

De verbeteringen en toevoegingen waren al redelijk bekend, stelt Erwin Hartenberg, product manager Server 2008 voor Microsoft Nederland. Sinds de laatste testversie zijn er dan ook geen nieuwe functionaliteiten toegevoegd.

Een van de belangrijkste toevoegingen is de Hyper-V virtualisatietechnologie, de hypervisor van Microsoft. Deze zal over zes maanden geïntegreerd worden in Server 2008. Hartenberg verzekert daarbij dat dit niet ten koste zal gaan van de ondersteuning van virtualisatiesoftware van andere fabrikanten zoals VMware. "Veel van onze klanten hebben al geïnvesteerd in andere virtualisatieproducten, en die kunnen ze blijven gebruiken," zegt Hartenberg. Maar, zo stelt hij, "een geïntegreerde hypervisor is een goede oplossing. Het blijft generiek, en je hebt geen extra middelen nodig om het te draaien."

De beveiliging zal volgens Hartenberg meer 'over de schutting kijken.' "Het is bijvoorbeeld mogelijk om een omgeving te creëren buiten de bedrijfsmuren om. Zo kan de Active Directory van verschillende partijen aan elkaar geknoopt worden, met bijvoorbeeld verschillende bevoegdheden voor verschillende partijen."

Hartenberg voorspelt dat bedrijven Windows Server 2008 sneller zullen omarmen dan vorige versies. "We zien dat de servermarkt steeds minder conservatief wordt," zegt hij. " Klanten kiezen ervoor om parallel te lopen met het uitbrengen van nieuwe technologie van meerdere leveranciers; die het voordeel zien van nieuwe technologie om daar gebruik van te kunnen maken om de bijbehorende voordelen daarvan te kunnen gebruiken."

Het is overigens mogelijk om Server 2003 te upgraden naar Windows Server 2008, maar Hartenberg raadt toch aan om een schone installatie op een aparte partitie te creëren.

De standaardversie van Windows Server 2008 gaat 999 dollar kosten, de Enterprise versie kost 3999 dollar voor 25 clients. Alleen de webserver kost 469 dollar.