Microsoft toont op zijn developersconferentie Build niet alleen de clientuitvoering van de volgende Windows-versie. Ook het bijbehorende nieuwe serverbesturingssysteem wordt uit de doeken gedaan. Daarin is veel cloudtechnologie verwerkt, blogt vice-president Bill Laing die de developer preview introduceert op Build.

Nu te downloaden

Een alpha-versie van Windows Server 8 is uitgedeeld aan de aanwezige developers. De software is ook verkrijgbaar voor mensen met een MSDN-account (Microsoft Developer Network). De download is net als de preview van Windows 8 alleen voor computers met x86-chips zoals die van Intel.

Maar terwijl het desktopbesturingssysteem ook uitkomt voor ARM-processors - in tablets (en mogelijk zelfs pc's) - is dat niet het geval voor het serverplatform. Dit ondanks het opdoemen van energiezuinige ARM-servers, voor gebruik in grote aantallen voor webdiensten. Microsoft-topman Laing vertelt de IDG News Service dat het grootste obstakel het ontbreken van 64-bit is. Huidige ARM-chips zijn 32-bit en Windows Server is sinds R2 (release 2) van Server 2008 exclusief 64-bit.

Van cloud wisselen

Het aankomende Server 8 is voorzien van technologie en inzichten die Microsoft heeft ontwikkeld en opgedaan voor Windows Azure, aldus Laing. Dat cloudplatform draait in datacenters van de softwareproducent zelf. Server 8 brengt meer mogelijkheden voor bedrijven om eigen clouds te draaien, schrijft Laing.

Daarbij moet de toekomstige serverversie het ook makkelijk maken om applicaties te maken voor zowel private als publieke clouds. Het overhevelen van de ene naar de andere soort cloud moet ook eenvoudig zijn, net als het maken en gebruiken van een serverapplicatie die deels op elke cloudsoort draait.

Downtime, storingen

De vice-president verantwoordelijk voor Windows Server en Azure benadrukt de focus op beheer en onderhoud, zonder downtime van de draaiende dienst. Hij belooft high-availibility en disaster recovery voor veel lagere kosten. Dat kan dan met standaardhardware, in plaats van gespecialiseerde systemen voor complexe clusters. Microsoft heeft zelf net wel weer een storing van zijn zakelijke cloudplatform Office 365 achter de rug.

Een handjevol techjournalisten heeft vorige week al een tweedaagse workshop over Windows Server 8 gekregen. De hoeveelheid veranderingen en verbeteringen in het serverbesturingssysteem zijn indrukwekkend, aldus Computerworld.

Metro-interface

Één van de opvallendste wijzigingen is het standaard weglaten van de grafische gebruikersinterface (GUI). De 'kale' installatieoptie Server Core die in Windows Server 2008 zijn debuut heeft gemaakt, is nu de default. De GUI is wel toe te voegen, en ook als tijdelijke optie te activeren.

Net zoals de clientuitvoering van Windows 8 een nieuw uiterlijk krijgt, namelijk de Metro-interface van Windows Phone 7, krijgt de serveruitvoering dat ook. Dit geldt voor de Server Manager, waarmee grote aantallen servers makkelijker zijn te overzien en te beheren.

Serverbeheer is en blijft echter ook mogelijk via een reguliere console-verbinding, waarbij de krachtige PowerShell kan worden gebruikt. Die commandline krijgt in Windows Server 8 maar liefst 2300 nieuwe elementen, zogeheten cmdlets.