Volgens een empirisch onderzoek van website How to Geek zit de Windows Store, waar je apps kan downloaden die werken op Windows 8, vol met apps van oplichters. Als voorbeeld noemt de site het fikse aantal apps die VLC beloven, waarvan er slechts 1 de officiële app is en de rest meuk. De meeste zijn tegen een prijs van 2 tot 8 dollar te koop en hebben vervolgens slechts een downloadlink naar de verder gratis VLC.

Nepversies van Flash Player, Minecraft, WeChat

VLC is als voorbeeld genomen omdat daar de oplichterstruc zo apert duidelijk is. Maar verder graven laat nog meer zien, meldt How to Geek. Zoeken op iTunes of Firefox levert hetzelfde resultaat op. Daarnaast zijn er betaalde nepversies van Adobe Flash Player, Candy Crush Saga, WeChat, WhatsApp, Minecraft, Spotify, Google Hangouts en veel meer.

Soms zijn de verschillen moeilijk te zien, omdat onder meer hetzelfde logo wordt gebruikt. Her en der zijn er bij reviews van apps dan ook klachten van boze consumenten te lezen, die niet kregen waarvoor ze hebben betaald.

Microsoft wordt erop aangekeken

How to Geek gaat vervolgens tekeer tegen de integratie van de app-winkel met de zoekfunctie op de desktop omdat een zoekopdracht niet alleen je al geïnstalleerde programma oplevert, maar ook de eerder genoemde meuk uit de winkel.

Microsoft wordt door de schrijver van het artikel op How to Geek aangewezen als grootste schuldige, doordat het kwantiteit over kwaliteit zou verkiezen, en mensen in dienst heeft die die apps blijkbaar hebben getest en goedgekeurd. Webwereld heeft Microsoft gisteren om een reactie gevraagd, maar nog geen inhoudelijke reactie gekregen.