Microsoft neemt afscheid van Steven Sinofsky. De Amerikaan was de dragende kracht achter het nieuwe, revolutionaire besturingssysteem Windows 8. Volgens CEO Steve Ballmer is Sinofky 'in goed overleg' vertrokken. Toch levert het abrupte vertrek voldoende ruimte voor speculatie.

Ruimte voor speculatie

Verschillende bronnen spreken van een slechte werkverhouding tussen Sinofsky en collega's. Anderen van zwaar teleurstellende verkoopcijfers bij de start van Windows 8. Vlak voor de publieke bekendmaking schreef CEO Steve Ballmer alle medewerkers een interne e-mail (via AllThingsD) waarin hij Sinofsky bedankt voor zijn bewezen diensten, waarop de Microsoft-baas "trots" is.

Een reden voor vertrek wordt hierin niet gecommuniceerd. Wel heeft Sinofsky volgens Ballmer “besloten om het bedrijf te verlaten" en is hij volgens de CEO dus niet ontslagen. In de memo worden ook zijn vervangers al genoemd, wat er op wijst dat het vertrek van Sinofsky al langer in de planning stond. Sinosfky's opvolgers heten Julie Larson-Green (productmanager Windows en Windows Live) en Tami Reller, die de marketing van Windows- en partnerproducten zal leiden.

Gezicht van Windows

Sinofsky begon in 1989 als softwareontwikkelaar in Redmond en werkte zich op tot Windows-manager. In de tussentijd was hij onder meer technisch adviseur van Microsoft-oprichter Bill Gates. Via het Windows-ontwikkelaarsblog was Sinofsky wereldwijd het gezicht van Windows, door voortdurend de voortgang van het platform uiteen te zetten. Zijn laatste post dateert van 9 oktober.

Het is dat kader wrang dat nog geen maand na de release (26 oktober) Sinofsky vertrekt. Zelf spreekt hij in een statement vol lof over zijn voormalige werkgever. “Ik voel me nederig bij al het professionalisme en de gulheid van iedereen waarmee ik het genoegen heb gehad samen te werken bij dat ontzagwekkende bedrijf", schrijft Sinofsky bij zijn afscheid.