De onterecht gepushte update, opgemerkt door techblog The H Security, is inmiddels niet meer van kracht. Controle door Webwereld wijst uit dat Skype wel is opgenomen in de WSUS-catalogus (Windows Server Update Services), waar de door Microsoft overgenomen VoIP-software in een geheel eigen categorie staat.

Detectiefaal

Beheerders die hun update-server default alles laten binnenhalen, hebben Skype dus in de WSUS-catalogus staan voor distributie naar en installatie op pc's. Microsoft heeft de Skype-client opgenomen in zijn distributie- en beheersysteem WSUS om bestaande installaties automatisch te kunnen updaten. Maar de detectie of Skype al geïnstalleerd is op een Windows-pc blijkt niet correct te hebben gewerkt.

Dit is ontdekt én ervaren door een beheerder die deze fout aankaart op Microsofts TechNet-forum. Hij blijkt niet de enige te zijn. Terwijl hij zijn WSUS-configuratie default op auto-approve heeft ingesteld voor updates, is de Skype-applicatie ook geïnstalleerd op pc's in zijn netwerk die helemaal geen Skype hebben. De getroffen machines hebben die VoIP-software ook nooit gehad, meldt hij op het supportforum.

Skype heeft zijn eigen categorie gekregen in de update-catalogus van Microsofts WSUS: Klik voor groot

Tegenwerping van tafel geveegd

Microsoft-medewerker Douglas Neal antwoordt in de forumthread dat dit niet mogelijk is. Skype komt via WSUS alleen als update voor bestaande installaties van die VoIP-software. "Dit is niet het verwachte gedrag voor de Skype-update", laat hij weten in een post.

Hij vraagt de klagende beheerder om zijn WSUS-logbestand toe te mailen. Dat is inmiddels gedaan, voor zowel een Windows XP-pc als een Windows 7-machine die dus plots automatisch zijn voorzien van Skype.

Diverse andere beheerders vallen de oorspronkelijke klager bij: hun is precies hetzelfde overkomen. De tegenwerping van Microsofts senior program manager voor Windows Update en Microsoft Update wordt dan ook fel tegengesproken. Het gaat om Skype-versie 5.9 ( KB2692954), die op 12 juni door Microsoft is uitgegeven en die prestatieverbeteringen en wat nieuwe functies brengt.