De nieuwe opzet is even wennen, maar werkt potentieel erg goed. Webwereld heeft de mogelijkheid gekregen om de laatste testversie te mogen proberen. De door ons gebruikte versie is de meest uitgebreide: Windows Vista Ultimate. Hierin zitten functionaliteiten zoals Windows Media Center of Aero die niet beschikbaar zijn in de Standard- en Home-editie.

Windows Media Center is niet langer los verkrijgbaar: de software is verwerkt in de meeste versies van Vista. Met de spreekwoordelijke druk op de knop transformeert het uiterlijk naar dat van Media Center.

Alle versies van Vista - behalve Standard en Home - bevatten Aero. Dit is de nieuwe vormgeving van het besturingssysteem. De titelbalk is deels transparant geworden, omdat de blauwe balk teveel afleidde. De reden om de twee instapversies niet te voorzien van deze functionaliteit is vooral een financiële.

Arvind Mishra van Microsoft: "Het heeft ons geld gekost om te ontwikkelen en dat moeten we terugverdienen." Consumenten die het nieuwe uiterlijk willen moeten de Home Premium-versie aanschaffen.

Microsoft heeft de naast Alt-Tab-functie een nieuwe manier bedacht om snel langs openstaande vensters te gaan. Wie het Aero-uiterlijk inschakelt kan met Window-toets en Tab door de openstaande vensters scrollen.

Helaas kan onze laptop met 1,8 GHz-processor en 512 MB werkgeheugen het uiterlijk niet aan, waardoor we geen screenshot konden maken.

Aero bouwt het uiterlijk van de pc op een geheel nieuwe wijze op. Beeld wordt daardoor sneller weergegeven en zijn witte schermen verleden tijd. Dergelijke schermen doken vaak op als het systeem zwaar belast was en de gebruiker vensters verplaatste. Het nieuwe uiterlijk zorgt er tevens voor dat er kleine previews worden weergegeven als de muis over de openstaande applicaties in de titelbalk gaat. Een filmpje in Windows Media Speler speelt verkleind gewoon door.

Grappige toevoeging is ook de Sidebar waarin zogeheten gadgets geplaatst kunnen worden, zoals een klok, rss-feeds, enzovoorts. Deze zijn op html gebaseerd waardoor iedereen zijn eigen gadgets kan maken. Ergens heeft dit iets weg van de Kanalenkiezer in Windows 98; een opmerking die niet in dank werd afgenomen.

Zoeken

Zoeken staat centraal in Windows Vista. Linksonder in het Startmenu is een zoekbalk opgenomen. Zo kan heel snel het systeem doorzocht worden. Applicaties opstarten gaat met behulp van het zoekveld erg snel. Type bijvoorbeeld 'Word' in en de tekstverwerker wordt direct opgestart.

Het startmenu is ook anders ingedeeld waardoor niet het complete scherm gevuld wordt indien de gebruiker vele applicaties geïnstalleerd heeft. Alle informatie blijft binnen het startmenu: uitklappen is er niet langer meer bij.

Het belang van zoeken binnen Vista wordt pas echt duidelijk in de Windows Verkenner. Dat werkt heel intuïtief. Navigeer bijvoorbeeld naar een map en de zoekopdrachten worden alleen binnen die map uitgevoerd. Tevens kan de gebruiker zonder zoekkennis gericht zoeken op een deel van het bestandsnaam en auteursnaam bijvoorbeeld. Daarnaast kan de gebruiker documenten voorzien van tags om zo sneller bestanden terug te vinden. Deze tags worden aan het bestand gekoppeld en kunnen dus ook door andere bekeken worden die het bestand bijvoorbeeld per mail hebben ontvangen. Daarvoor is er een optie opgenomen om direct alle tags te verwijderen.

Beheerder

Windows Vista moet veilig zijn zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid, vindt Microsoft. Het bedrijf is ontevreden met de inrichting van Windows XP waar vrijwel elke gebruiker inlogt als beheerder in plaats van standaardgebruiker.

Klanten doen dat omdat zij anders voortdurend worden gevraagd om wachtwoorden of simpelweg amper uit de voeten kunnen. Zo is het als standaardgebruiker binnen Windows XP niet mogelijk om het uitgebreide tijd- en datumscherm te zien.

Dat moet anders, vindt Microsoft. Een standaardgebruiker heeft daarom in Windows Vista veel meer mogelijkheden. Instellingen die in Windows XP niet te bekijken waren, zijn in Vista wel in te zien, maar niet aan te passen.

Bepaalde beheeropties - zoals het instellen van de firewall - worden voorzien van een schildje om aan te geven dat het beheerderswachtwoord nodig is. Gebruikers hebben daardoor minder rechten dan in de huidige situatie, wat de veiligheid ten goede moet komen. Zodra de gebruiker overgaat naar het beheerdeel wordt dat visueel duidelijk gemaakt en moet de gebruiker dat bevestigen.

Ironisch genoeg demonstreert Microsoft de gebruikersniveaus aan de hand van Windows XP. In het voorbeeld werd de firewall automatisch uitgeschakeld door kwaadaardige code en werd het systeem geïnfecteerd met spyware. Vista daarentegen accepteerde de code niet, waardoor het systeem beveiligd en schoon bleef.

Om het surfen veiliger te maken draait Internet Explorer 7 onder Vista in een beperkte gebruikermodus, waardoor kwaadaardige code er moeilijk ongezien langskomt.

De firewall in Vista is een stuk geavanceerder in vergelijking met de versie in Windows XP. Zowel het ingaande als het uitgaande verkeer wordt voortaan in de gaten gehouden, en de gebruiker kan veel meer instellen.

Zodra de gebruiker verbinding maakt met een draadloos netwerk, vraagt Vista direct of deze publiek of privé is. Wordt er voor publiek gekozen, dan wordt het system zoveel mogelijk dichtgetimmerd. Kiest de gebruikers voor een privé-verbinding dan wordt er minder beveiligd om het gebruiksgemak te behouden. In de privé-modus gaat Microsoft er ook vanuit dat de gebruiker achter een hardwarematige beveiligingsoplossing zoals een router zit.

Zakelijke markt

Microsoft heeft enkele functies specifiek op de zakelijke markt ontwikkeld. Op verzoek van veel grote bedrijven heeft Microsoft encryptiemogelijkheden verwerkt in de Enterprise- en Ultimate-editie verwerkt, genaamd Bitlocker. Hiermee kan een complete partitie versleuteld worden. Mocht een medewerker zijn laptop verliezen, dan blijft de data onbereikbaar voor de dief.

Professioneler presentaties houden kan nu dankzij de nieuwe optie Presentations. Hier kan worden aangegeven of het geluid aan moet staan, of de schermbeveiliging actief moet zijn en welke achtergrond er gebruikt moet worden. Met één druk op de knop kan de gebruiker omschakelen naar de presentatiemodus. Hierdoor kan een bedrijf een consequent beleid aanhouden voor alle medewerkers die presentaties geven.

Instellingsmogelijkheden zijn slimmer en logischer gegroepeerd. Notebook-instellingen zijn bijvoorbeeld allemaal terug te vinden in het Windows Mobility Center. Het energiebeheer, het volume en de beeldinstellingen van het scherm kunnen vanuit een centrale plek worden aangepast.

Motorkap

Onder de motorkap zijn er meerdere aanpassingen aangebracht om het systeem sneller en stabieler laten te werken. Superfetch houdt het gedrag van gebruikers in de gaten. Wordt een bepaalde applicatie veel gebruikt, dan zal deze sneller te openen zijn. Readyboost moet ervoor zorgen dat het system sneller draait. De gebruiker kan een usb 2.0-stick in de pc of laptop plaatsen en deze als additionele cache gebruiken.

Systeembeheerders moeten het in de toekomst tevens gemakkelijker krijgen met behulp van regels en uitgebreide instelmogelijkheden. "Het letterlijk vullen van usb-poorten met lijm is niet langer nodig", belooft Chris Jones van Microsoft. Met behulp van regels kan de beheerder direct functionaliteiten in- en uitschakelen voor groepen werknemers. De instrumenten hiervoor zijn uitgebreider in vergelijking met eerdere Windows-versies. Beheerders kunnen bijvoorbeeld regels alleen laten toepassen op het draadloze netwerk.

Het installeren van Windows Vista binnen een organisatie is gebaseerd op images. Deze zijn tot op detailniveau aan te passen. Zo kan er al worden ingesteld wat de standaardpagina van de browser moet zijn. Stella Chernyak van Microsoft: "Een systeem kan binnen dertig seconden geformatteerd worden. Het installeren van Vista, Office 2007 en een antivirusoplossing kan met behulp van de Windows System Image Manager binnen dertig minuten."

Taakbeheer voor systeembeheerders is voor het eerst sinds Windows NT 4.0 serieus onder handen genomen. Hierdoor is het beter bruikbaar. Omdat het gebruik maakt van xml kunnen derden eigen applicaties gebruiken en de data daarin verwerken.

Selfhealing

Vista moet beter met problemen om kunnen gaan. Zodra een systeem bijvoorbeeld niet wil opstarten, gaat Vista de Startup Repair-modus in. Het besturingssysteem probeert zichzelf vervolgens te repareren. Systeemfouten worden op de achtergrond verholpen, waardoor de gebruiker daar minder last van heeft en tevens minder vaak hoeft te 'rebooten'.

En tot slot is een groot doorn in ieders oog eindelijk onder handen genomen: de foutmeldingen. Gebruikers krijgen niet langer raadselachtige Matrix-codes voorgeschoteld maar een daadwerkelijke beschrijving van het problem en suggesties voor oplossingen.

De hierboven genoemde verandering zijn slechts een deel van alle nieuwe functionaliteiten. Bijgevoegd is een pdf-bestand met alle veranderingen (ruim 3,5 MB).