Dat blijkt uit een rekensom van IDC. Het onderzoeksbureau heeft uitgerekend wat voor invloed de introductie van Windows Vista is. Deze software werd dinsdag samen met 2007 Office en Exchange Server officieel geïntroduceerd en zijn vanaf nu beschikbaar voor organisaties. Op 30 januari volgt de introductie van Vista voor consumenten.

In Europa levert volgens IDC elke euro die voor Windows Vista aan omzet binnenkomt, 13 euro aan omzet voor andere bedrijven op. In Nederland is dit zelfs 17 euro. De partnerbedrijven kunnen die omzet behalen door diensten en nieuwe producten of productupgrades bij Windows Vista aan te bieden, aldus de marktonderzoekers.

Uiteindelijk kan de Nederlandse economie zelfs 3,8 procent groeien dankzij de introductie van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, aldus IDC. "In 2007 kan het Nederland meer dan 5 miljard euro opleveren", vertelt Theo Rinsema, directeur Microsoft Nederland, trots.

Ook Hans de Jong, directeur personal systems group bij HP Nederland, gelooft in de positieve bijdrage van Vista aan de economie. "We kunnen ervan profiteren omdat de vraag naar pc's zal blijven stijgen."

Getest

Volgens Microsoft zijn Vista en Office de meest geteste Microsoft-producten ooit. Van beide programma's zijn wereldwijd meer dan vijf miljoen testversies gedownload. In Nederland werden ongeveer 200.000 bèta-versies van Office opgevraagd en 130.000 exemplaren van Windows Vista bèta.

Dat de introductie van de nieuwe Windows- en Office-versie belangrijk is voor Microsoft, benadrukte de softwarefabrikant nog eens. Maar liefst 56 procent van de omzet van Microsoft Nederland is afkomstig van de verkoop van Windows-, Office- en Exchange-pakketten.

In het IDC-rapport wordt ook een schatting gegeven van de snelheid waarmee mensen zullen overstappen op Vista. "In het eerste jaar zullen meer dan 20 procent van alle Nederlandse it-werknemers overgaan op Vista. Dit komt neer op ongeveer 90.000 mensen."