Eén van de nieuwe functies in Windows Vista is dat gebruikers bij de eerste keer dat ze hun systeem starten, terecht komen in het 'Welcome Center'. Hier krijgen ze de kans om een aantal dingen in te stellen waaronder ook de keuze voor bepaalde commerciële software.

Enkele concurrenten van Microsoft hebben hun bezorgdheid over deze nieuwe functie. Ze vrezen dat zij hiermee worden benadeeld. De Amerikaanse rechter oordeelde in mei 2003 dat Microsoft zijn monopoliepositie heeft misbruikt.

Nog altijd houden rechters toezicht op Microsoft of het bedrijf zich wel aan de destijds afgesproken regels houdt. De toezegging die Microsoft onlangs aan Europese en Amerikaanse autoriteiten deed, is in de VS wel in goede aarde gevallen. Microsoft heeft besloten om leden van het Microsoft Communications Protocol-programma (mcpp) toegang te geven tot enkele delen van de broncode voor servers.

Microsoft kwam met deze nieuwe toezegging nadat de Europese Commissie in december liet weten dat Microsoft niet voldoet aan de eisen die aan het bedrijf zijn gesteld om de monopoliepositie te doorbreken.

De eisen van de Europese Commissie komen voort uit de straf die de EU in maart 2004 het bedrijf oplegde. Deze straf bestond onder meer uit een boete van bijna een half miljard euro, het loskoppelen van Windows Media Player en het Windows besturingssysteem en het geven van meer openheid van de serversoftware. Vooral op dit laatste punt voldeed Microsoft tot nu toe nog niet aan de eisen, zo liet de EU in december weten.

Microsoft heeft tot 15 februari de tijd gekregen om te voldoen aan de eisen van de Europese Commissie. Haalt het bedrijf de deadline niet, dan kan het een boete krijgen tot maximaal twee miljoen euro per dag.