Microsoft heeft vrijdag build 5744 vrijgegeven. Hoe lang de testers nog de tijd hebben om deze Release Candidate 2-versie (RC2) te testen en problemen aan te melden, zegt Microsoft niet. Het ligt voor de hand dat dit niet meer dan enkele weken zijn.

"De ontwikkeling van van Windows Vista is bijna afgerond", aldus Jim Allchin, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Vista. "Dit is de laatste testversie voordat Windows Vista klaar is. Blijf bugs insturen zodat Vista zo snel mogelijk de finishlijn passeert."

RC2 is op dit moment beschikbaar voor deelnemers aan het technische bètaprogramma, enkele bedrijven die reeds met Vista werken in het TAP-programma, en iedereen met een MSDN- of TechNet-abonnement. Voor een korte periode kan ook iedereen die eerder al een bèta downloadde via de officiële Vista-site, het product downloaden en installeren met de eerder verkregen installatiesleutel. Microsoft wil zo een zo groot mogelijk aantal installaties van Vista bereiken om de compatibiliteit met zoveel mogelijk hardware te testen.

Synchronisatie

In een bericht aan alle bètatesters, meldt Jim Allchin dat RC2 vooral wat betreft de snelheid en compatibiliteit met andere software beter presteert dan vorige versies. De belangrijkste vernieuwing voor veel testers is echter dat nu ook eindelijk het Windows Mobile Device Center voor Windows Vista beschikbaar is.

Dit betekent dat eindelijk de volledige synchronisatie van mobiele apparaten met bijvoorbeeld Office maar ook mediabestanden, mogelijk is. Dat dit tot deze versie niet mogelijk was, was een van de meest gehoorde klachten onder vooral zakelijke testers, die maar moeizaam accepteerden dat zoiets simpels als het synchroniseren van informatie op meerdere apparaten, versie na versie ontbrak.