Dit staat in een verslag over hoe Microsoft zich aan de antitrustwetgeving houdt na de schikking van november 2002. De langlopende antitrustzaak tussen de Amerikaanse overheid en een reeks staten en Microsoft, werd in november 2002 geschikt. In die schikking stonden de eisen waaraan Microsoft moet voldoen om monopolievorming in de toekomst te voorkomen.

Volgens het rapport heeft Microsoft de Amerikaanse justitie en concurrerende softwaremakers voldoende inzage gegeven in hoe Windows Vista werkt. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat andere middleware-programma's, zoals instant messengers, mediaspelers, browsers en e-mailprogramma's, goed samenwerken met Vista en dat ze op tijd klaar zijn.

Verder heeft Microsoft de medewerking aan de technische staf van de rechtbank uitgebreid om er voor te zorgen dat het bedrijf op tijd aan de richtlijnen voldoet, aldus het rapport. Na enkele klachten heeft Microsoft besloten om bepaalde technische documentatie voor zijn Communications Protocol Program (MCPP) opnieuw te schrijven.

Tot slot heeft Microsoft andere it-bedrijven gelicenseerd die software maken die met Microsofts serversoftware moet kunnen communiceren.

Deze zaak staat overigens los van de antitrustzaak die de Europese Commissie al jaren voert tegen Microsoft. De softwaregigant kreeg vorige week van EU-commissaris Neelie Kroes een ultimatum opgelegd. Op 23 november moet Microsoft met alle details over Vista komen om aan de EU ervan te overtuigen dat concurrenten niet worden benadeeld.