Dat stelt de site Treehugger.com. Volgens de site heeft Microsoft bij het besturingssysteem Windows XP nooit goed nagedacht over manieren om energie te besparen.

De standaardinstellingen van Windows XP en de slaapstand schieten volgens Treehugger tekort. Ook is het voor systeembeheerders binnen bedrijven moeilijk om energiebesparing centraal te regelen voor alle computers.

Treehugger becijfert dat de uitstoot van het broeikasgas CO2 de laatste vijf jaar in totaal 225 miljoen ton lager had kunnen zijn, als Microsoft betere energiebesparende maatregelen had genomen.

Deze energiebesparing zou bovendien hebben geleid tot een kostenbesparing van 25 miljard dollar. Ter vergelijking: de inwoners van Nederland moeten iets meer dan twee weken werken, om dat bedrag te verdienen.

Treehugger stelt dat de problemen van Windows XP in het nieuwe besturingssysteem Vista worden opgelost. Volgens Microsoft kunnen bedrijven 55 tot 70 dollar per pc per jaar besparen door gebruik te maken van de energiebesparende features van Vista.