De Britse overheid neemt het zekere voor het zekere en sluit met Microsoft een overeenkomst om Windows XP-machines nog tot maximaal een jaar te ondersteunen via Custom Support. Dat meldt CRN UK, dat via een WOB-procedure interne e-mails heeft ingezien.

Honderdduizenden pc's op Windows XP

De Britse overheid heeft net als de Nederlandse overheden nog honderdduizenden pc's met Windows XP en verwacht deze in een jaar tijd te migreren naar een ander besturingssysteem. Maar per 8 april stopt Microsoft zijn ondersteuning op XP, ook de zo geheten "Extended Support". CRN UK gaat er abusievelijk vanuit dat de ondersteuning van Microsoft nog steeds onder die Extended Support valt, maar in dit geval gaat het om Custom Support.

Custom Support is een dienst van Microsoft die via partners zoals Avanade en andere bedrijven wordt gegeven en is op afspraak op maat gesneden. Dergelijke ondersteuning kan betekenen advies in migratie, beheer op afstand of het detacheren van specialisten op de werkvloer van een organisatie.

Deal is nog in de maak

De deal tussen de Britse overheid en Microsoft is nog niet rond, maar dat wordt binnen enkele weken verwacht. Zowel de overheidsdienst die erover gaat, de Crown Commercial Service, als Microsoft willen tegen CRN niet reageren.

De Britse overheden zouden binnen deze overeenkomst kunnen kiezen tussen ondersteuning voor enkele maanden tot aan een jaar. Dat hangt vooral af van de planning van hun migratietraject. Custom Support is een kostbare zaak; naar verluidt ligt de prijs tussen de 100 en 200 euro per machine per maand. Microsoft wil daarover geen uitspraken doen, aangezien dat "afhankelijk is van het maatwerk", zei Hans Bos, manager bij Microsoft Nederland vorige maand tegen Webwereld.