Helemaal verdwijnen zal XP nog niet. Het OS blijft beschikbaar voor kleine laptops en goedkope PC's, waar Windows Vista nog te zwaar voor is. Voor die systemen blijft XP beschikbaar tot 30 juni 2010, of tot een jaar na het uitkomen van de volgende versie van het os, getiteld Windows 7. Aangezien dat besturingssysteem waarschijnlijk uitkomt in januari 2010, is de kans groot dat XP voor deze systemen nog tot 2011 beschikbaar blijft. Maar alleen als het voorgeïnstalleerd is. De losse verkoop stopt echt.

Deze verkoopstop is tegen het zere been van veel Windows XP-liefhebbers. Infoworld zette de afgelopen weken een actie op om Windows XP te behouden. De IT-site haalde 210.161 handtekeningen op om XP te 'redden'. De site zegt dat gebruikers niet gedwongen willen worden over te stappen naar Windows Vista, waarmee het ondertussen nog steeds niet goed gaat.

Microsoft erkent dat Windows XP nog steeds veel fans heeft. Maar het bereidt de gebruikers voor om afscheid te nemen van het besturingssysteem. "We love that you love Windows XP," staat er op de site die XP-gebruikers moet helpen met hun liefdesverdriet. Maar Microsoft wil graag dat de fans nu gaan houden van Windows Vista: "Onze toewijding aan innovatie betekent nou eenmaal dat we soms moeilijke beslissingen moeten nemen. Dit is er een van."

Omwegen

Zodra er een nieuwe PC wordt aangeschaft, kan er soms nog XP worden verkregen. Zo bieden HP, Dell en Lenovo allemaal opties aan om op een nieuwe laptop XP te blijven houden. Elk bedrijf heeft zijn eigen policy rondom de verkoop van het os uit 2001.

Ondersteuning voor Windows XP blijft nog bestaan tot 8 April 2014. Tot die tijd zullen er cruciale updates uitkomen die bijvoorbeeld eventuele veiligheidslekken dichten. Vreemd genoeg is daarmee de datum voor ondersteuning van Windows XP Home langer dan die van Windows Vista Ultimate.