Het bedrijf EffectiveUI testte de snelheid waarmee de zogenaamde rich internet applications werden opgebouwd. RIA's zijn applicaties op internet die een hoge mate van interactiviteit kennen, geschreven op platforms als Adobe Flash en Flex), Java Swing en Microsoft Silverlight.

EffectiveUI deed de tests met hun zelfgeschreven programma GUIMark. Het bedrijf vond dat er nog geen goede benchmarktools op de markt waren voor het testen van RIA's, en daarom besloot het zelf maar zo'n tool te schrijven.

Sean Christmann ontwikkelde het programma testte deze op Windows XP en Mac OS X 10.5 op een MacBook Pro met een Intel processor. Uit de test bleek dat Windows XP bijna tweemaal zo snel was als OS X.

Christmann vond de resultaten opmerkelijk: "Het grote verschil tussen OS X en Windows XP verbaast me. Het lijkt me duidelijk welke fabrikant beter gebruik maakt van de onderliggende hardware."

Meer aandacht voor Windows

Hij erkende dat ontwikkelaars voor Windows vaak meer moeite doen om de applicaties zo snel mogelijk te maken. "Bedrijven hebben al vaker toegegeven dat ze meer werk steken in het optimaliseren van hun software voor Windows, omdat het nou eenmaal meer gebruikt wordt. Dit argument houdt alleen geen stand als je HTML-rendering bekijkt bij de combinaties Safari/Mac tegenover IE/Windows. De laatste is meer dan anderhalf keer zo snel."

Daarom vindt Christmann dat er eens goed gekeken moet worden naar de application programming interfaces (api's) die op de Mac worden gebruikt. Het zou volgens de ontwikkelaar goed kunnen dat die de snelheid van de applicaties beperken: "Ik vraag me gewoon af of die Mac-api's misschien gewoon vervelende obstakels op de weg zijn."

Andere benchmarks

Op dit moment bestaan er nog nauwelijks ria-benchmarks. De meest bekende is Bubblemark, die een test gebruikt waarbij verschillende balletjes over het scherm stuiteren. Een andere variatie is Census, die kijkt hoe snel RIA's informatie verwerken.