XP SP3 is released to manufacturing (RTM), zoals dat heet. Dat bevestigt Chris Keroack, verantwoordelijk voor de uitrol van de update, op het Microsoft TechNet forum. "De Windows XP SP3 bits vinden nu hun weg naar OEM (computerfabrikanten) en grootzakelijke klanten."

Nog maar twee maanden

De pc-fabrikanten krijgen van Microsoft overigens nog maar tot 30 juni om XP SP3 op hun computers voor te installeren. Daarna is het uitsluitend Vista wat de klok slaat. Voor goedkope laptops maakt Redmond een uitzondering, zij mogen XP nog langer blijven aanbieden op nieuwe apparaten.

Keroack bevestigt ook de eerdere berichten dat de laatste grote update van XP op 29 april live gaat. "We treffen de laatste voorbereidingen voor de webrelease (voor jou dus!) op 29 april, via Windows Update en het Microsoft Download Center. [...] Voor thuisgebruikers zal de automatische update naar XP SP3 aan het begin van de zomer van start gaan."

Bevrijdingsdag

De nu vrijgegeven versies ondersteunen de zeven belangrijke talen: Engels, Chinees, Spaans, Duits, Frans, Koreaans en Japans. Volgens het Maleisische techblog TechArp komt de Nederlandse versie, samen met de andere talen, beschikbaar op 5 mei en zal Redmond op 10 juni SP3 per automatische update gaan pushen.

Vista-functies

SP3 is een stuk bescheidener dan de belangrijkste update van XP, SP2. De derde service pack biedt een aantal functionaliteiten die ook al in Vista zitten ingebakken zoals ondersteuning voor WiFi beveiligingsstandaard WPA2, Network Access Protection (NAP), Peer Name Resolution Protocol (PNRP) en MSXML6, waarmee Windows beter voldoet aan de officiële XML-schema van W3C.

XP sneller?

Benchmarktests van een proefversie lieten in november 2007 zien dat XP met SP3 zo'n 10 procent sneller draaide. Of dit ook het geval zal zijn met de definitieve versie is nog afwachten.