Twee weken nadat Redmond de laatste bètaversie aan een selecte groep testers verspreidde, stelt Microsoft nu een release candidate 2 versie van het derde servicepack beschikbaar voor het besturingssysteem Windows XP.

"We willen de laatste versie van deze tweede release candidate publiek beschikbaar maken, omdat we zo de meeste respons krijgen alvorens we de definitieve versie aanbieden", zegt een woordvoerster van Microsoft in een reactie.

Twee weken terug, op donderdag 7 febuari, kwam SP3 Release Candidate 2 beschikbaar voor 15.000 geselecteerde testers die al enkele maanden met Service Pack 3 aan de slag mogen. Toentertijd was er echter nog geen enkele indicatie dat Microsoft ook een publieke release candidate beschikbaar ging stellen.

RC1 was al eerder te downloaden

Voor Windows XP-gebruikers is het de tweede keer dat ze de mogelijkheid hebben een versie van het nieuwe servicepack te testen voor Microsoft SP3 als volmaakt beschouwt. Afgelopen december kwam ook de eerste release candidate beschikbaar als publieke bèta.

Wanneer de definitieve versie van het service pack op de updateservers van Microsoft staat is nog niet bekend. Microsoft houdt nog vast aan een datum 'ergens in de eerste helft van 2008'.

SP1 voldoet inmiddels aan 'RTM'

Ook Service Pack 1 voor Windows Vista laat nog op zich wachten. De laaste build van SP1 voor Vista is gedateerd op 11 januari 2008, maar volgens Microsoft voldoet de code van het pakket inmiddels aan de RTM (Release to Manufacturing)-criteria.

Voor Windows XP is na SP3 30 juni 2008 de volgende mijlpaal in het vizier. Vanaf die datum mag het populaire besturingssysteem namelijk niet meer verkocht worden bij nieuwe computers of in computerwinkels.