Het nieuwe besturingssysteem heeft op twee belangrijke punten veranderingen ondergaan: Allereerst is het uiterlijk van het besturingssysteem danig veranderd: nieuwe icoontjes en een nagenoeg volledig aangepast startmenu.

Ten tweede is wat de techniek betreft ook het een en ander veranderd. De stevige fundering van WindowsNT (die ook al in Windows2000 te vinden is) is verder ontwikkeld en wordt nu ook in WindowsXP gebruikt.

WindowsXP komt in drie versies beschikbaar: een voor de consument, een voor bedrijven en een voor gebruik op machines die draaien op Intel's nieuwe 64-bit Itanium-chip. Met WindowsXP stapt Microsoft af van verschillende besturingssystemen voor verschillende markten en komt alles onder één dak.

Mac OS X

Een nieuw uiterlijk met meer grafische icoontjes en heldere kleuren. Dat is het eerste wat opvalt wanneer Windows XP gestart wordt. Het startmenu biedt ook de nodige veranderingen ten opzichte van de 'oude' besturingssystemen. Niet alle programma's op een rijtje maar eerst de meest gebruikte. Later kan de gebruiker alsnog ervoor kiezen om de snelkoppelingen naar alle programma's op te roepen.

In veel opzichten lijkt Windows XP op Mac OS X dat onlangs door Apple gelanceerd is. Mac OS X is ook gebouwd op een nieuwe stabiele kern. Microsoft heeft net als Apple geprobeerd het gebruiksgemak te vergroten en het softwarebedrijf uit Redmond is ook aan de slag gegaan met nieuwe graphics en opvallende kleuren.

Met het uitkomen van Beta2 grijpt Microsoft meteen de kans om de Beta van de nieuwe Internet Explorer uit te brengen. In WindowsXP zit de nieuwe webbrowser ingebakken. Overigens is de nieuwe beta van IE6 ook van de site van Microsoft te downloaden.

Zwaar

Windows XP vereist veel van het systeem. Bij een standaarinstallatie heeft de software 1 GB aan schijfruimte nodig. Bovendien is al gebleken dat Windows XP de nodige problemen kan veroorzaken met het BIOS van bepaalde systemen en dat het conflicten geeft met hardware en applicaties. Althans, in de betaversie. Wellicht dat de problemen opgelost zijn in de uiteindelijke versie.

Oudere pc's kunnen problemen ondervinden met de systeemeisen die Windows XP stelt. Allereerst is daar de eerdergenoemde 1 GB schijfruimte. Verder adviseert Microsoft minimaal een PentiumIII 233 MHz-pc met op zijn minst 64 MB aan werkgeheugen.

Product Activation

De kopieerbeveiliging die Microsoft heeft ingebouwd kan voor sommige gebruikers problematisch zijn. Bij de installatie struint het besturingssysteem de computer af op zoek alle geïnstalleerde onderdelen en maakt daar een overzicht van. Deze informatie moet de gebruiker binnen 30 dagen te samen met de 'product key' overleggen aan Microsoft voor de uiteindelijke activering van het besturingssysteem.

Als de gebruiker na de eerste activering maar genoeg aan het systeem verandert (door nieuwe hardware en nieuwe software te installeren) dan kun je -bijvoorbeeld na een formattering- problemen ondervinden wanneer je je opnieuw registreert bij Microsoft. De medewerker van Microsoft zal dan overtuigd moeten worden van het feit dat echt het systeem, zoals die bij de eerste installatie was, gebruikt wordt.

Overigens is al bekend dat de 'Product Activation' omzeild kan worden door enige instellingen in het register van het besturingssysteem aan te passen. Windows XP moet tegen het eind van dit jaar verkrijgbaar zijn.