Het grootste softwarebedrijf ter wereld ziet Windows XP als de belangrijkste mijlpaal in zijn geschiedenis. Was Windows95 toentertijd nog de belangrijkste update op een besturingssysteem van Microsoft ooit, die status is nu overgenomen door Windows XP. Voor het eerst komt het bedrijf met een besturingssysteem voor consumenten op de markt dat stabiel en op diverse punten anders is. De lancering van het nieuwe besturingssysteem komt in een periode dat Microsoft onder vuur ligt van concurrenten en de Amerikaanse overheid. Het bedrijf zou misbruiken maken van zijn monopoliepositie. Met het integreren van allerlei software met het besturingssysteem zou software van derden nauwelijks kans maken. De consument zal voorlopig weinig merken van de perikelen rondom het softwarebedrijf. Hij kan gewoon het nieuwe besturingssysteem met alle toeters en bellen kopen. Precies zoals Microsoft het bedoeld heeft.

Vernieuwingen

Op twee punten verschilt Windows XP sterk van zijn voorgangers voor de consumentmarkt. Waar Windows 95, 98 en Me nog leunden op DOS als fundament voor het besturingssysteem is Windows XP volledig gebaseerd op de kernel van Windows NT en 2000. Dat betekent een verhoogde mate van stabiliteit: minder vastlopers en minder blauwe schermen. Aan de andere kant is de uitstraling van de software drastisch gewijzigd. De professionele gebruiker heeft na de eerste installatie het gevoel dat hij met een 'My first Windows' werkt. Knoppen, balken en iconen zijn allemaal aangepast en voorzien van een laagje pastelverf in alle mogelijke kleuren. Maar de consument die nog niet zo thuis is in de abstracte wereld van de computers zal zijn weg misschien wat gemakkelijker vinden dan bij eerdere besturingssystemen van Microsoft. Overigens heeft Microsoft voor de gevorderde gebruiker de mogelijkheid ingebouwd het oude uiterlijk van Windows te gebruiken. Deze twee voornoemde aanpassingen kunnen gerust de belangrijkste wijzigingen genoemd worden. Het besturingssysteem is voorzien van een uitgebreid scala aan extra meegeleverde software. Bepaalde basisapplicaties die nu al door velen gebruikt worden (zoals Instant Messaging-programma's, software om cd's te branden en foto- of videobewerkingsapplicaties), vormen nu een vast onderdeel van de software. Dat is meteen voer voor critici die menen dat Microsoft hierdoor de kansen van concurrenten aanzienlijk beperkt. Aangezien de consument met Windows XP het grootste deel van de standaardapplicaties al in huis heeft, zal hij niet zo snel geneigd zijn om software van derden aan te schaffen.

Compatibiliteit

Volgens Microsoft werkt Windows XP met negentig procent van de ruim vijftienhonderd applicaties die op dit moment al compatibel zijn met Windows 2000. Het softwarebedrijf heeft 150 miljoen dollar geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat het besturingssysteem overweg kan met een zo groot mogelijke hoeveelheid hardware. Op dit moment worden twaalfduizend afzonderlijke apparaten ondersteund. Om het besturingssysteem tevens zo stabiel mogelijk te houden, heeft Microsoft besloten niet zomaar elk stuurprogramma van andere softwaremakers te accepteren in Windows XP. Digitaal ondertekende versies van deze stuurprogramma's hebben de voorkeur. Stuurprogramma's met deze speciale handtekening hebben de compatibiliteitstest en het certificeringsprogramma voor Windows XP met goed gevolg doorstaan. Bovendien beschermt Windows XP essentiële (systeem)bestanden. De gebruiker wordt gewaarschuwd wanneer hij op het punt staat een bestand te verwijderen dat essentieel is voor de werking van het besturingssysteem. Mocht het bestand toch verwijderd worden, dan zorgt Windows XP er voor dat het bestand (ongemerkt) hersteld wordt. Windows XP is op het eerste gezicht een goed en stabiel besturingssysteem dat met name voor gebruikers van Windows 95 en 98 als een welkome update kan dienen. Zij zullen veel nieuwe mogelijkheden ontdekken. Voor gebruikers van Windows 2000 biedt het besturingssysteem op zichzelf niet veel nieuws, behalve dan een ander uiterlijk en de extra software die meegeleverd wordt. Net als met de eerder uitgebrachte besturingssystemen kan het geen kwaad te wachten met de overstap naar Windows XP totdat Microsoft het eerste servicepack gereed heeft.