Vanuit Azië zijn de afgelopen dagen programma's via internet in omloop gebracht waarmee de veelbesproken productactivering gekraakt kan worden. Met de introductie van de productactivering probeert Microsoft de piraterij van zijn software in te dammen.

Deze anti-kopieerbeveiliging is volgens het softwarebedrijf voornamelijk gericht op de consumentenmarkt. Bedrijven die Windows XP aanschaffen krijgen vaak een versie die 'vrij van activering' is.

Een week na de lancering van de software blijkt een sterk groeiend aantal gebruikers met behulp van de Aziatische kraaksoftware in staat te zijn de beveiliging van Microsoft te omzeilen. Om hoeveel gebruikers het gaat is niet bekend.

Al tijdens de beta-testen van het besturingssysteem probeerden gebruikers de productactivering te kraken. Toen verschenen onder meer handleidingen op internet waarin precies beschreven werd welke stappen men moest nemen en welke aanpassingen men moest verrichten om de productactivering te omzeilen.

Microsoft is op de hoogte van de bewuste software waarmee zijn product gekraakt kan worden. Het bedrijf zegt niet verbaasd te zijn. "Het was te verwachten dat mensen gaan proberen de beveiliging te doorbreken", zegt een woordvoerder van Microsoft. "We wisten dat de beveiliging geen waterdichte oplossing is. Het is slechts een van de manieren waarop we de piraterij proberen tegen te gaan."

Het kopiëren van de software door consumenten kost het bedrijf veel geld. Analisten schatten dat Microsoft in het jaar 2000 zo'n zes miljard dollar aan inkomsten is misgelopen door softwarepiraterij.