Nu nog moet in het datacenter elke Windows-applicatie apart worden gemanaged, maar vanaf 16 december kan de aansturing vanuit IBM mainframes centraal worden gedaan. Daardoor zal IBM's System z voortaan ondersteuning geven aan z/OS, Linux,. Unix en Windows, zegt Greg Lotko, manager bij IBM's System z Division tegen het Amerikaanse Computerworld.

De nieuwe managementfunctie scheelt systeembeheerders veel tijd in mainframeomgevingen met meerdere besturingssystemen. “Als je dat kan beheren als één architectuur, scheelt het veel geld", zegt Joe Clabby, analist bij Clabby Analytics. Collega Jean Bozman, analist bij IDC, ziet daarnaast veel voordelen voor de snelheid in de wisselwerking tussen Windows applicaties en het mainframe. “Je krijg snellere prestaties en een end to end management."

Integratie van System x-blades

IBM heeft Windowsmanagement al langer in de pijplijn. De functionaliteit wordt eerst toegevoegd in de een jaar oude zEnterprise 196-mainframe. Die krijgt een managementconsole om IBM System x-blades met Windows centraal te beheren. Dat gebeurt met de console IBM zEnterprise BladeCenter Extension Model 002.

Volgens analist Wayne Kernochan van Infostructure Associates is de managementfunctie “zelfs met alle nog bestaande beperkingen onmiddellijk van waarde voor bedrijven." Een van de beperkingen die hij ziet is het ontbreken van loadbalancing voor Windowsplatformen. Een volledige integratie van Windowsplatformen in het mainframe in een private cloud is daardoor nog niet goed mogelijk, voegt hij eraan toe.