WinFX, de set api's (application programming interfaces) die Microsoft al enkele jaren ontwikkelt met als doel een volwaardig platform voor applicatieontwikkeling op Windows Vista te bieden, verandert van naam. Het wordt .Net Framework versie 3.0, de volgende versie van Microsoft's belangrijkste ontwikkelplatform.

WinFX is sinds de Professional Developers Conference van 2003, de belangrijkste vernieuwing in het ontwikkelen van software voor Windows. WinFX omvat belangrijke componenten zoals Windows Presentation Foundation (WPF), Windows Communication Foundation (WCF), Windows Workflow Foundation (WF) en het onlangs tot Windows CardSpace (WCS) hernoemde InfoCard. Het .Net Framework is altijd de kern geweest van al deze onderdelen van WinFX, maar de verschillen in de benaming creërden een oneigenlijke tweedeling. Door nu de naam WinFX te laten vallen en duidelijk aan te geven dat dit de volgende versie van het .Net Framework is, wil Microsoft juist op dit punt duidelijkheid geven.

Behalve de nieuwe typische WinFX onderdelen omvat het Framework ook enkele oudere onderdelen zoals ASP.Net, WinForms, ADO.Net en de .Net Framework Common Language Runtime. Het .Net Framework 3.0 wordt direct met Windows Vista meegeleverd, en is compatibel met Windows XP en Windows Server 2003.