Dat schrijft de Rabobank in zijn eVisie “Werk aan de Winkel!". Volgens de bank verandert het koopgedrag van de consument “ingrijpend en snel" en loopt de winkelier daar nog ver in achter. De webshop, als die al aanwezig is, wordt gezien als een aanvulling op de stenen winkel.

Daarmee gaat de winkelier voorbij aan de realiteit. De Rabobank zegt dat er dit jaar maar liefst 200.000 bestellingen per dag worden gedaan via online verkoopkanalen. De verwachte jaaromzet voor dit jaar is 9 miljard euro.

Eenzijdige benadering

De Rabobank vindt dat winkeliers een te eenzijdige benadering hebben van het benaderen van de klant. Winkeliers zouden elk verkoopkanaal, off- en online, op dezelfde manier moeten behandelen. Daarnaast moet de klant het merk op eenzelfde manier “beleven" via elk kanaal.

De bank noemt een dergelijke kanaalstrategie “omnichannel retailing", dat zou ook “overduidelijk" de voorkeur hebben van de klant. De bank noemt het onomkeerbaar dat winkeliers de markt op die manier moeten benaderen en biedt vanzelfsprekend de worstelende winkeliers zijn hulp aan. Er is een concreet stappenplan ontwikkeld.