Onderzoeksbureaus Gartner en IDC hebben wederom allebei kwartaalcijfers van de pc-markt gepresenteerd en beide voorspellen onzekere tijden voor pc-makers en -verkopers. IDC ziet de toekomst wat rooskleuriger in . Het meldt een minder harde daling dan verwacht voor het afgelopen kwartaal: 7,6 procent in plaats van 9,5 procent.

Instorting iets afgeremd, voor nu?

Gartner stelt echter dat dit in de lijn der verwachting ligt. Normaal gesproken trekt de pc-verkoop namelijk rond het eind van de zomervakantie aan, vanwege het feit dat kinderen terug naar school gaan. Dan leeft traditioneel de pc-markt een beetje op. Maar in de huidige tijd komt dat neer op een iets minder radicale instorting van de markt.

IDC merkt op dat de verkoopcijfers minder negatief uitvallen omdat er meer Windows 8.1-machines zijn ingekocht in september. Hetzelfde effect was vorig jaar zichtbaar, toen winkels en distributiecentra Windows 8-pc’s inkochten. Maar omdat de consument de koop van een nieuwe pc vaak nog even uitstelt, leverde dit effect eerder dit jaar een recordkrimp op. Winkels waren namelijk met een voorraad aan Windows 8-machines blijven zitten.

Europa daalt harder

Volgens IDC is dat uitblijven van kopers in Europa vooral te wijten aan een verschuiving naar de tabletmarkt. In plaats van nieuwe pc's (of pc-tablets) worden tablets (met iOS of Android) gekocht. Gartner noteert voor het afgelopen kwartaal een wereldwijde krimp van 8,6 procent, maar een flink grotere Europese krimp van 13,7 procent.

Per pc-fabrikant verschillen de resultaten nogal. Acer, Asus en Dell blijven zakken, HP en Lenovo doen het relatief goed. Lenovo krijgt klappen in zijn thuismarkt China, maar door groei in de VS en Europa – vooral in het mobiele segment: kleine notebooks en hybride-tablets – komt het bedrijf in de plus uit.

Wachten op Windows 8.1

Gartner denkt dat de totale daling van de markt deels wordt veroorzaakt door de komst van nieuwe Intel-processors (codenaam Haswell) en de komst van Windows 8.1. Dat nieuwe besturingssysteem komt 18 oktober op de markt. Door deze twee vernieuwingen wachten consumenten nog even met het kopen van pc’s en blijven oudere machines in het verkoopkanaal hangen.