Tyler en Cameron Winklevoss geloven heilig in Bitcoin. De tweeling, bekend vanwege de jarenlange ruzie met Mark Zuckerberg over Facebook, zijn al enige tijd bezig met een officieel fonds dat gaat handelen in de cryptomunt. Maar omdat beurswaakhond SEC daar voorlopig nog voor ligt, lanceren de broers alvast prijsindex-site Winkdex.

Daarop wordt live een prijsindicatie gegeven van de virtuele valuta, die bekend staat om zijn hevig fluctuerende koers. Maar Winkdex is een gemengde prijsindex die is ontworpen om de echte prijs van bitcoins te berekenen, schrijven de twee in het persbericht.

Live prijs kijken

De prijs wordt berekend op basis van "drie gekwalificeerde Bitcoin Exchanges", met een tijdvenster van 2 uur waarbij de meest recente transactie het zwaarst meegerekend wordt. Net als bij Coindex, een andere Bitcoin-informatiesite die een Bitcoin Price Index (BPI) levert, wordt de grootste Bitcoinbeurs Mt. Gox momenteel niet meegerekend. Die bitcoinwisselaar kampt al langere tijd met flinke problemen vanwege gemanipuleerde code.

Met de Winkdex in de lucht kunnen de Winklevoss-broers, zelf grootbezitters van de virtuele munt, verder met het opzetten van het eerste Bitcoin-fonds. Daarvoor leverden zij woensdag een aangepaste aanvraag in bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Volgens hun advocaat moet het Bitcoin-aandelenfonds nog dit jaar goedgekeurd worden.

Winklevoss Index