Tyler en Cameron Winklevoss claimen dat Facebook-oprichter Mark Zuckerberg het idee voor het het sociale netwerk heeft opgedaan door goed te kijken naar hun eigen ConnectU. Na jarenlange juridische strijd schikten de broers, die nu beiden een eigen Facebook-profiel hebben, met Zuckerberg voor naar verluid 65 miljoen dollar. Maar dat is niet genoeg, blijkt uit documenten (pdf) die in bezit zijn van RadarOnline.com.

De broers, die ook bekend staan als 'de Winklevii', willen dat de rechter hun schikking met Zuckerberg openbreekt. Facebook zou gelogen hebben over de werkelijke waarde van de site, waardoor de schikking te laag is uitgekomen.

Schikking is bindend

Uit de documenten blijkt ook dat Zuckerberg, die beschreven wordt als "wunderkind entrepeneur", de tweeling weg zet als spijtoptanten. Ze zouden wroeging hebben gekregen nadat er is geschikt. Facebook houdt de Winklevii graag aan de gesloten deal.

"De medoprichters van CU beweren dat de schikking niet bindend is terwijl ze een document hebben ondertekend waarin gesteld wordt dat het bindend is", staat te lezen in de documenten. Het aangehaalde CU slaat in dit geval op de voormalige sociale netwerksite ConnectU van de broers. "Ze erkennen ook dat Facebook nooit iets heeft medegedeeld over de waarde van zijn aandelen. Integendeel, ze geven toe dat ze de waarde zelf hebben berekend, gebaseerd op kloppend persbericht van een aantal maanden eerder."

Nalatigheid

De verdediging verwijt de Winklevoss-broers nalatigheid. Er wordt nu verwezen naar een meer recentere valuatie van Facebook-aandelen, en Facebook wordt verweten niet vrijwillig in zijn boeken te laten kijken. Iets waar Facebook niet aan mee wil werken.

Dit is de volgende episode in de langslepende Facebook-sage die onder andere heeft geleid tot de Hollywoodfilm The Social Network, die helemaal is opgebouwd rondom de ruzie. Sinds Harvard ligt Zuckerberg al in de clinch met de beide broers. De Winklevossen klaagden Zuckerberg al aan voor het traineren van hun webproject ConnectU en het zich toe-eigenen van hun concept. Zuckerberg en Facebook dienden later een eigen aanklacht in tegen ConnectU wegens oneerlijke handelspraktijken.

Slepende zaak

De rechtszaken slepen zich al jaren voort. Ondertussen bleef ConnectU sappelen als studentikoos vriendennetwerk, terwijl Facebook aan haar fenomenale zegetocht over het web begon. Het juridische getouwtrek om het concept van een online studentennetwerk lijkt voorlopig nog niet ten einde.

In onderstaande video´s het uitgebreide interview dat Mark Zuckerberg gaf aan het Amerikaanse programma 60 minutes om de nieuwe profielpagina´s van Facebook te promoten. In de tweede video op 3.40 minuten doen de Winklevossen hun verhaal. Zuckerberg reageert dat hij misschien maximaal twee weken aan de zaak heeft besteed en dat hij het zielig vindt voor de broers dat ze zich nog steeds zo druk maken.