Tijdens dit schrijven is de website van eDonkey nog wel online. De site van WinMX is echter onbereikbaar. Volgens Reuters zijn het sluiten van het eDonkey-kantoor en het offline gaan van de WinMX-site een direct gevolg van een uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof in juni. Deze oordeelde dat uitwisseldiensten aansprakelijk gesteld kunnen worden voor auteursrechtenschendingen via hun netwerk.

Naar aanleiding van deze uitspraak heeft de muziekindustrie bij monde van belangenorganisatie RIAA zeven makers van p2p-software een laatste waarschuwing gegeven. Behalve eDonkey behoren ook BearShare, LimeWire en WinMX tot deze lijst. Het lijkt er nu op dat de RIAA zijn woorden kracht bijzet. De belangenorganisatie hoopt dat er geen nieuwe gebruikers bijkomen wanneer het sites van p2p-softwaremakers sluit.

Andere diensten proberen het nu op de legale manier, om zo buiten schot van de platenindustrie te blijven. Zo zijn de mensen achter de uitwisseldienst Grokster in gesprek met Mashboxx. Deze laatste wil van Grokster een legaal p2p-pakket maken.