Dell schudde sinds vorig jaar 13 procent van het totale werknemersbestand van zich af. Daardoor had het bedrijf in het derde kwartaal 11 procent minder kosten ten opzichte van het jaar ervoor. De winstmarge steeg mede daardoor van 17,2 procent naar 18,8 procent. 'Als we moeten kiezen tussen groei en winst, gaan we toch voor winst,' zei Michael Dell, CEO van de onderneming tegen analisten.

Productiekosten

Dell wil winst boeken door de kosten terug te dringen. Dat moet gerealiseerd worden niet alleen in de vorm van het schrappen van banen, maar ook in het terugdringen van productiekosten. Het bedrijf heeft als uitgangspunt een kostenbesparing van 3 miljard per jaar vanaf het jaar 2011.

Ondanks de hogere winstmarge boekte het bedrijf minder winst. De nettowinst van Dell in het derde kwartaal kwam uit op 727 miljoen dollar, 5,1 procent minder in vergelijking met vorig jaar. De omzet daalde ook met 3,1 procent, naar een bedrag van 15,2 miljard. Analisten hadden een bedrag van 16,4 miljard verwacht. Toch waren beleggers blij met de mooie winstmarge, en het aandeel Dell schoot bijna 10 procent omhoog.

De verkoopcijfers in Europa daalde met 5,1 procent naar een bedrag van 3,2 miljard, de verkoopcijfers in de Nieuwe Wereld, Noord en Zuid-Amerika, zakte met 7,7 procent in vergelijking met vorig jaar naar een bedrag van 7,2 miljard dollar.

HP

De grote concurrent van Dell, HP, bracht deze week een omzetverwachting naar buiten. Volgens de verwachtingen gaat het met HP beter, voornamelijk door de overname van EDS. HP verwacht ondanks de huidige economische recessie te groeien in 2009 en de rest van de markt voor te blijven.