Dat heeft de World Intellectual Property Organisation (WIPO) bepaald. Deze onafhankelijke domeinwaakhond is actief op het gebied van bescherming van intellectuele eigendommen. Het Britse SportsIcon spande samen met de spelersvertegenwoordigers procedures aan om de .com-domeinen van de twee internationals terug te vorderen.

Zij schakelden de hulp in van advocaat Joris van Manen en zijn collega Rosemarijn Oostingh. Van Manen was eerder al verantwoordelijk voor het terughalen van de .nl-domeinen van de voetballers in de NameSpace-zaak van afgelopen zomer.

Het gaat echter niet alleen om de .com-adressen van Jaap Stam en Pierre van Hooijdonk. "Een bont palet van registranten uit verschillende landen heeft vrijwel alle .com-domeinen van de voetballers van het Nederlands Elftal geregistreerd", aldus Van Manen, advocaat van kantoor De Brauw Blackstone Westbroek.

De advocaat prijst de werkwijze van de domeinwaakhond. "Het mooie van de WIPO is dat je je klacht digitaal in kunt sturen. Zij pakken de klacht op, en sturen een bericht naar de bewuste domeinkaper. De WIPO heeft de macht om kapers het domein uit handen te nemen, ongeacht waar deze woont." De domeinregistrant moet reageren op het bericht van de WIPO. Doet hij dit niet, dan gaat de zaak door naar een WIPO-arbiter. Die geeft in vrijwel alle gevallen 'bekende' domein terug aan de andere partij.

In de zaak van Jaap Stam was een Amerikaan verantwoordelijk voor de registratie van jaapstam.com. Hij werd in de WIPO-procedure bijgestaan door een Amerikaanse advocaat. De naam van Stam is in Nederland echter al gedeponeerd en dus beschermd. Het beroepen op de merknaam bleek voldoende om het domein terug te krijgen.

De spelersdomeinen zijn nu nog in handen van de kapers, maar zijn door de WIPO geblokkeerd. "Normaal gesproken duurt het tien dagen na de uitspraak alvorens het adres overgedragen wordt. De tegenpartij kan nog overgaan tot een – dure- bodemprocedure", zegt Van Manen. "We verwachten het domeinen echter binnen enkele dagen aan Stam en Van Hooijdonk terug te kunnen geven."

Over de webadressen van andere Nederlands Elftalspelers lopen momenteel nog procedures, zoals die van Dennis Bergkamp en Marc Overmars, aldus Van Manen's collega Oostingh. De internetadressen van Frank de Boer, Gerald Sibon, Michael Reiziger, Winston Bogarde en Boudewijn Zenden zijn inmiddels al terug bij de betreffende spelers. De advocaten sloten hiertoe een schikking met de registranten.

Eerdere relevante berichten: WIPO verscherpt strijd tegen domeinkapers (11 juli 2000) SIDN wil lijst met NameSpace-domeinen niet filteren (10 juli 2000) Uitstel in megazaak om domeinnamen van NameSpace (07 juni 2000)