De World Intellectual Property Organisation (WIPO) start een nieuw offensief tegen domeinkapers, zo heeft de VN-organisatie bekendgemaakt. Sinds enige tijd bemoeit de WIPO zich met domeinnamen. Er moet een eind komen aan de bloeiende handel in domeinen, vinden de VN'ers.

Begin dit jaar deed de WIPO haar eerste uitspraak in een domeinnaamkwestie. Sindsdien heeft de organisatie zich geconcentreerd op domeinnamen die inbreuk maken op het merkrecht. Meer dan 800 kapers zijn al met succes aangepakt. Het is nu tijd om het vizier te verbreden. Ook ander intellectueel eigendom zoals eigennamen of geografische namen zouden moeten worden beschermd op internet.

Dit is echter juridisch gezien een stuk lastiger dan kapers aan te pakken die een merknaam gebruiken in een domeinnaam, zo geeft de WIPO zelf ook toe. De Verenigde Staten, Australi├ź en de Europese Unie hebben de WIPO gevraagd zich over de problematiek te buigen.

De WIPO wil een wereldwijde discussie over wat er allemaal mag op internet. De organisatie noemt zelf regionale termen als 'Bordeaux' of 'Roquefort' als namen die niet zomaar geregistreerd zouden moeten kunnen worden. Eerder hielp de organisatie al Julia Roberts het domein Juliaroberts.com terug te winnen. Zanger Sting is nog altijd bezig Sting.com in zijn bezit te krijgen.

In april volgend jaar wil de WIPO een definitief rapport klaar hebben.