Gisteren kwam de hoax aan het licht en berichtte technologiesite Wired dat er een pagina was nagemaakt waarop de hartaanval van Jobs uit de doeken werd gedaan. Een kopie van de pagina is te vinden via Mashable.

Creatief

Het nep Wiredbericht was een van de meest verspreide links op Twitter. Daar werd al snel ontdekt dat het om creatief gebruik van de openbare 'upload image viewer' van Wired ging. Hiermee zijn het artikel, een plaatje van Jobs en het Wired-logo geplaatst, zodat het een echt bericht leek. Volgens Wired is dat nu niet meer mogelijk.

Het nepartikel verscheen onder de naam van Wired-redacteur John C Abell, die in werkelijkheid veel over Jobs gezondheidsperikelen heeft geschreven, onder meer over het overlijdensbericht dat nieuwsdienst Bloomberg afgelopen zomer per abuis van de Apple-topman publiceerde. Abell complimenteert de anonieme misleider met de professionele aankleding van zijn artikel met details als de tijd van plaatsing, een prima lijstje met relevante artikelen en maar liefst 201 'diggs'. Minder blij was de Wired-redacteur met de vele taalfouten en grammaticale misstappen in het nepstuk, waarboven zijn naam stond.

Misleidend

In oktober 2008 verscheen al eens een bericht dat Jobs een hartaanval zou hebben gehad, waarop de koers van het Apple aandeel kelderde. Op 5 januari verklaarde Jobs een relatief onschuldige en behandelbare hormonale aandoening te hebben, zodat hij gewoon actief kon blijven als Apple-baas, maar tien dagen later bleek hij toch zieker dan gedacht. Gisteren zei de Amerikaanse beurswaakhond SEC te zullen onderzoeken of Jobs' verklaringen over zijn gezondheid niet misleidend zijn voor beleggers.