Het Witte Huis verzoekt het Amerikaanse Hooggerechtshof om het oordeel met de forse boete tegen mp3-moeder Jammie Thomas overeind te houden, meldt Wired. De moeder die ooit tot een miljoenenboete werd veroordeeld voor het delen van 24 liedjes op Kazaa, is naar het Hooggerechtshof gestapt in een poging de torenhoge vergoedingen die de copyrightwet kan eisen onevenredig aan het vergrijp te laten verklaren.

Hooggerechtshof wijst af

Het Hooggerechtshof heeft in het verleden zijn vingers niet gebrand aan de copyrightzaken die de muziekbranchevereniging RIAA aanspande tegen filesharers. Een uitspraak van de hoogste rechtbank in de VS die inderdaad zou stellen dat de wet excessieve vergoedingen eist, zou de copyrightwetten op de tocht zetten.

De beroemde filesharende student Joel Tenenbaum diende vorig jaar eenzelfde verzoek in bij het Hooggerechtshof. Die wierp de hele zaak echter terug op een lager gerechtshof. Tenenbaum deelde liedjes via Napster en Kazaa en werd daarom in 2007 door de RIAA voor de rechter gesleept. Hij is vervolgens veroordeeld tot een boete van 2250 dollar per liedje, wat uitkomt op zo'n 675.000 dollar.

Slepende kwestie

In 2007 werd Jammie Thomas-Rasset veroordeeld tot een boete van 222.000 dollar voor het delen van 24 liedjes op p2p-netwerk Kazaa. Ze had in 2005 een aantal liedjes gedownload naar de standaardmap van Kazaa, waarna de nummers ook gedeeld werden met andere Kazaa-gebruikers.

De zaak sleept inmiddels al zo'n zeven jaar. Na de eerste veroordeling, kwam de boete in een daaropvolgende zaak zelfs op 1,92 miljoen dollar uit. Maar een hogere rechter bracht die boete terug naar 54.000 dollar, omdat hij de miljoenenboete voor dit vergrijp disproportioneel achtte. In zijn oordeel haalde hij fel uit naar de in zijn ogen onredelijke maatregelen.

Uiteindelijk belandde de hele zaak bij een hogere rechter die bepaalde dat het originele oordeel uit 2007 blijft staan. De vrouw heeft nu een verzoek ingediend bij het Hooggerechtshof om de boetes in de Copyright Act - die boetes tot 150.000 dollar per inbreuk kan eisen - buitensporig te laten verklaren.