De thuisbasis van de Amerikaanse president zet de open source-donatie uiteen op de eigen website. Het gaat om eigen modules die het Witte Huis in de afgelopen maanden heeft ontwikkeld voor het content management system Drupal.

Communicatie met het volk

Het nieuws is bekendgemaakt op de DrupalCon-conventie in San Francisco. Daar heeft Dave Cole, senior advisor van de cio van het Executive Office van de president, de bijdrage aan de Drupal-gemeenschap onthuld. Hij is verantwoordelijk voor de nieuwe versie van WhiteHouse.gov. Die geheel verbouwde website moet de communicatie tussen de president en het volk verbeteren.

Tijdens de conventie gaf Cole antwoord op de vraag waarom de Amerikaanse regering heeft gekozen voor een open source-oplossing. “Een van de belangrijkste redenen is dat het ons schaalbaarheid biedt met betrekking tot het aantal mensen dat onze website ziet."

Code verbeteren

Naast dat technische aspect speelt ook de openheid van open source mee: "Tegelijkertijd stelt het ons in staat onze code base uit te breiden. Er zijn zeer veel interactieve functies en het is noodzakelijk dat meer mensen deel uitmaken van ons ontwikkelplatform. De Drupal-community is in dit opzicht de uitbreiding van ons ontwikkelteam. Door onze eigen bijdrage te leveren in de vorm van code, hopen we deze samenwerking uit te breiden.”

Een ander belangrijk voordeel volgens Cole is het feit dat het vrijgeven van de broncode het Witte Huis de mogelijkheid geeft om die te laten beoordelen en verbeteren door de open source-community. Uiteindelijk profiteren alle betrokkenen daar weer van.

Vier modules

In totaal heeft het Witte Huis vier modules vrijgegeven. De eerste daarvan, Context HTTP Headers, biedt de mogelijkheid http-headers aan te passen op basis van de content die een site biedt. Dit stelt een sitebouwer in staat om de server te vertellen dat een bepaald soort pagina slechts een bepaald aantal minuten gecached mag worden.

De tweede module, genaamd Akamai, biedt integratie met de Akamai Cache Control Utility (CCU) Web Service. Die dienst van content-distributeur Akamai ververst gecachte urls kunnen worden ververst als reactie op bepaalde gebeurtenissen op de site.

Module drie, GovDelivery, vervangt de standaard Drupal mail-send functie met een web service call. Dit wordt gebruikt door het Witte Huis en verschillende andere overheidsinstanties. Cole hoopt dat door de module vrij te geven als open source, andere instanties deze ook zullen gebruiken.

De vierde module die het Witte Huis vrijgeeft, heet Node Embed en is bedoeld voor het beheren van metadata die gekoppeld is aan foto’s en video’s. Daarmee valt die content te presenteren op een manier die ook zichtbaar is voor software die slechtzienden gebruiken om websites te lezen. Dit laatste is vooral belangrijk voor de site van het Witte Huis, omdat die moet voldoen aan de overheidsvereisten voor toegankelijkheid.

Alle vrijgegeven modules zijn te downloaden op Drupal.org.