Op Apps.gov zijn nu online applicaties van onder meer Google en Salesforce.com te vinden. Ook belooft de site dat er binnenkort ook clouddiensten als storage, applicatiehosting en virtuele rekenkracht aangeboden wordt. De site moet gaan dienen als een 'app store' voor overheidsorganisaties.

De federale CIO Vivek Kundra meent dat de overheid een hoop geld kan besparen door veel web-gebaseerde en clouddiensten te gebruiken. Het kost de Amerikaanse Transport Safety Administration (TSA) nu 600.000 dollar op een blog op te zetten, zegt Kundra, terwijl er gratis Blogger-accounts voor het oprapen liggen.

Gratis webmail

"Als we online gaan en binnen een paar minuten een webmail-account aan kunnen aanmaken, waarom moet de overheid dan miljarden en miljarden dollars uitgeven aan het beschermen van niet-gevoelige informatie?" Momenteel geeft de federale overheid jaarlijks 75 miljard dollar uit aan ict, schrijft Kundra op het blog van het Witte Huis.

Vanaf 2011 moeten overheden deels overstappen naar clouddiensten. Kundra begrijpt dat de overstap niet over één nacht ijs gaat. "Het gaat een aantal maanden duren tot jaren duren om een aantal lastige politieke technologische kwesties op te lossen."

Google cloud op maat

Google speelt een grote rol in de cloudplannen van de regering-Obama. Niet alleen leveren zij veel webdiensten op Apps.gov, ook gaat Google een de overheid helpen een eigen cloud te hosten, waar applicaties van federale en regionale overheden op gaan draaien. Deze dedicated cloud wordt gehost in de datacenters van Google en zal in 2010 operationeel zijn.

De naam Amazon komt vooralsnog niet voor in de plannen van het Witte Huis, maar Amazon-cto Werner Vogels schrijft op zijn blog dat het "spannend is om te horen hoe cloud computing de federale regering kan helpen zich te concentreren op activiteiten die echte waarde geven aan burgers."