De Electronic Frontier Foundation (EFF) heeft een juridische overwinning behaald op het Witte Huis. De stichting eist inzage in controversiële stukken die moeten bewijzen dat de regering Bush onder druk is gezet door de telecomindustrie en congresleden om amnestie voor de telecomsector op te nemen in de nieuwe aftap- en spionagewet.

Die wet, de Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA), wordt de komende weken in het Amerikaanse Congres behandelt. Daarin zijn omstreden clausules opgenomen die de telecomindustrie vrijwaart van vervolging wegens onrechtmatige medewerking aan spionageprojecten in het verleden.

Het Witte Huis had onder druk beloofd om begin 2008 inzage te geven in de documenten. Maar dat is voor het EFF onacceptabel, omdat de nieuwe wet dan waarschijnlijk al is aangenomen. Het wil door openbaarmaking van de lobbydocumenten de FISA-wet juist torpederen.

De EFF heeft dus een spoedeisend belang bij het inzien van de documenten en beroept zich onder meer op de Amerikaanse wet openbaarheid bestuur. Met succes dus, want de rechter heeft besloten dat het Witte Huis de documenten vóór 10 december moet vrijgeven.