Met mobieltjes en notebooks is het al langer mogelijk om data via lichtbundels te versturen, maar bij IrDA blijft die snelheid in het gunstigste geval steken op 16 Mbps. Onderzoekers van Siemens Corproate Research hebben de lat nu op Fast Ethernet-snelheid gelegd waardoor de technologie een aanvulling zou kunnen zijn op WLAN's, zo meldt EETimes.

Siemens is nog spaarzaam met de technische details. Wel is duidelijk dat de onderzoekers gebruikmaakten van een witte LED die met behulp van een digitale modulatie de gegevens uitstuurde. Tijdens de laboratoriumtesten werden de datapakketjes een meter verder weer door een fotodetector opgevangen. Volgens Heise Online is het uiteindelijk de bedoeling dat één zender een gemiddelde woonkamer kan dekken.

Het onderzoek is uitgevoerd onder de paraplu van het door de EU gesponsorde Omega-project dat de technische basis moet vormen voor toekomstige thuisnetwerken. Het programma loopt nog tot december 2010 en voor die tijd willen de onderzoekspartners tot een IEEE-standaard komen waarin modulatieschema’s en technische details zijn vastgelegd.

Bron: Techworld